Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
St 20°C Čt 16°C Pá 11°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Deskoherní turnaj

Deskoherní turnaj

Němčánek, z.s. uspořádal 4. března 2023 turnaj v deskových hrách.

Němčánek, z.s. uspořádal 4. března 2023 turnaj v deskových hrách. Soutěži předcházela dlouhá příprava, série jednání a výběr vhodných her.

Myšlenka/nápad uspořádat deskoherní turnaj byla poprvé představena na setkání vychovatelek školních družin základních škol, které se uskutečnilo již 12. října 2022 v rámci projektu MAP III (Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Slavkov u Brna). Zde jsme předvedli deskové hry Drop It, Ubongo, Port Royal, Queen domino.  Díky tomuto setkání jsme získali předběžný zájem o akci.

V průběhu listopadu a prosince 2022 jsme zapůjčili zmíněné hry do 7 základních škol Slavkovska. Jednalo se konkrétně o ZŠ a MŠ Němčany, ZŠ Hodějice, ZŠ a MŠ Hrušky, ZŠ a MŠ Křenovice, ZŠ a MŠ Kobeřice, ZŠ a MŠ Nížkovice, ZŠ a MŠ Holubice. Během výpůjčního období, které končilo v lednu 2023, se s uvedenými herními tituly seznámilo více než 140 žáků.

Cílem zápůjčky bylo obeznámit děti na jednotlivých školách s pravidly her a také nastavit možnost pravidelného tréninku mezi kamarády. Jak se říká: „Těžko na cvičišti, lehko na bojišti.“

Turnaj v březnu letošního roku byl přístupný i pro širší veřejnost, tzn. mohli ho navštívit i žáci z jiných škol/obcí, a to ve věkovém rozpětí od 6 do 15 let. Soutěž byla rozdělena na 2 věkové kategorie, od 6 do 9 let a od 10 do 15 let. V určený den proběhla prezentace her, která byla završena losováním soupeřů.  Soutěžní klání bylo zahájena hrou Drop It, kterou přítomní účastníci hráli 2 kola, následovala hra Ubongo. V každém kole proběhlo nové vylosování soupeřů, celkem se tedy losovalo čtyřikrát. Všichni soutěžící se pustili do turnaje se zápalem a velkým odhodláním. Oceněna byla první tři místa v každé kategorii, vítězové obdrželi věcné ceny.

Součástí akce byla také ukázka nesoutěžních deskových her, které si mohli přítomní zahrát.

Děkujeme partnerům akce, kterými byli společnost ALBI Česká republika a.s., MAP III (Místní akční plán rozvoje vzdělávání v ORP Slavkov u Brna), MAS Slavkovské bojiště, z.s. a také všem, kteří se na organizaci soutěže podíleli.

Patrik Hrozek