Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
St 20°C Čt 13°C Pá 11°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Motoklub Austerlitz informuje

Motoklub Austerlitz informuje

Řízení motocyklu pro nás představuje dovednost, podobnou spíše létání...

Zdravím, přátelé řídítek a jedné stopy. Co napsat o motorkách teď v zimě? Snad něco o elektromobilitě a vztahu motorkářů k ní. Spalovací motor, zdroj pohonu motocyklu, pokládají motorkáři za součást své kulturní identity. Motocykl se spalovacím motorem je pro nás předmět s velkou estetickou hodnotou. Samotný motor se stal objektem průmyslového designu. Řada konstrukcí náleží do světového kulturního dědictví (plochý boxer, desmodromický rozvod, V-motor 45⁰ atd). Motory jsou nejen vrcholná technická díla, ale svým designem a řemeslným provedením taky díla umělecká. Pokud vnímáte motorismus jako kulturu, pak motorkáři tvoří nejsvobodymilovnější subkulturu, a někdy platíme za toto privilegium vlastními životy.

Řízení motocyklu pro nás představuje dovednost, podobnou spíše létání, nebo baletu. Srůstáme se svým strojem v jeden celek a všemi smysly vnímáme dynamiku jeho pohybu. Konečně sportovní motocyklové dění poutá pozornost milionů diváků a je součástí globální kultury. Společenská funkce motorismu se nedá popřít. Sdružujeme se v motocyklových spolcích, pořádáme se srazy, na nichž se navzájem chlubíme svými miláčky. Stovky z nás sbírají, renovují a udržují v chodu motocyklové veterány. Existují nesčetné kluby, vydávají se časopisy, a čeští motorkáři jezdí po celém světě. Zkrátka je to náš životní styl, svobodná volba, ze které dobrovolně neslevíme.

Můžete namítnout, že i elektrická motorka se může stát esteticky vytříbeným předmětem a možná i některý model novou ikonou průmyslového designu. Ovšem kam se poděje zvuk a charakter spalovacího motoru? Co rozkoš řazení, a dalších jezdeckých dovednosti, které ke spalovacímu motoru patří? Přátelé, může tohle nabídnout vykleštěný elektromotor? Vždyť automatickým převodovkám se vyhýbáme jako čert kříži a považujeme je za dekadentní.

Motocykl s benzínovým motorem není jen nějaké přibližovalo, disponuje kulturní a sociální nadhodnotou. Tu si elektrická motorka osvojí jen těžko. Motocyklistika je především výrazem individuality a svobody člověka, kterou elektromobilita popírá, když degraduje motorku pouze na dopravní prostředek, na pohyblivé úložiště elektrické energie.

Motorismus obecně je globální kulturní a sociální fenomén vázaný na vozidla se spalovacími motory. Ovlivňuje naše estetické vnímání stejně jako třeba architektura. Pro miliony lidí je neodmyslitelným průvodcem jejich životů, životní náplní a vášní. A to všechno má v příští dekádě zákazem spalovacích motorů zaniknout?

Nedovedu si představit, že se beze všeho vzdáme svých koníčků, své životní náplně, a hlavně toho pocitu nezávislosti a svobody. Chceme poslouchat vlastní rozum, držet pevně v rukách řídítka svého života. Přátelé dělejte, co máte rádi, přidejte se k nám, vždyť začátek sezóny se blíží!

Podrobnosti o našich aktivitách najdete na stránkách: fechtl.cz, veslavkove.cz nebo slavkovak.cz

Za Motoklub Austerlitz