Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
St 23°C Čt 15°C Pá 11°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Ohlédnutí za Nocí kostelů 2022

Ohlédnutí za Nocí kostelů 2022

Ve Slavkově si mohli občané poprvé prohlédnout opravenou hrobku Kouniců a mumii knížete Václava Antonína Kounice, restaurovanou v Praze roku 1987.

V úvodu chci poděkovat pořadatelům a Městu Slavkovu za spolupráci. Ve Slavkově si mohli občané poprvé prohlédnout opravenou hrobku Kouniců a mumii knížete Václava Antonína Kounice, restaurovanou v Praze roku 1987. Na zahájení Noci kostelů promluvil Dr. Martin Rája o osobnostech, pohřbených v kryptě. Během prohlídky obnoveného interiéru a restaurovaného oltáře kostela sv. Jana Křtitele mohli další příchozí shlédnout video se slovem Dr. Ráji i fotografie z obnovy kostela před 20 lety.

Za celý večer přišlo celkem 320 návštěvníků, někteří z nich se ještě vydali na další místa, do Hodějic nebo na Lutršték do Němčan. V kostele sv. Bartoloměje v Hodějicích nahlédlo do varhanního stroje a vyslechlo si výklad o hře na varhany kolem 50 účastníků. Někteří si mohli na varhany také zahrát. Na Lutrštéku měl za účasti 130 posluchačů velký úspěch koncert pěveckého sboru Danielis. Následovala promítaná prezentace dějin poutního místa a prohlídka mozaiky na novém oltáři.

P. Milan Vavro, děkan