Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
St 23°C Čt 13°C Pá 11°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Šlechtic nejen rodem

Šlechtic nejen rodem

Křest knihy se uskuteční 17. září v 15.30 v prostoru zámeckých koníren při příležitosti výstavy architektonických návrhů svazkové školy Dr. Václava Kounice.

Šlechtic nejen rodem

Ohlédnutí za životem Václava hraběte Kounice (1848–1913) – příslušníka poslední generace významného šlechtického rodu, politika a mecenáše vysokoškolského studentstva – z pera autora literatury faktu Oldřicha Klobase je připomínkou výrazné osobnosti druhé poloviny 19. a počátku 20. století. Na pozadí letmo nastíněné politické činnosti Kounicovy sleduje méně známé stránky života tohoto šlechetného muže. Kreslí příběh jeho lásek – rané, Zdenky Havlíčkové, dcery K. H. Borovského, zralé, herečky Josefíny Čermákové, i pozdní, Josefky Horové.

Přibližuje Vysokou, Slavkov u Brna a Uherský Brod, kde pobýval, i jeho přátele, mezi něž patřil švagr Antonín Dvořák, J. V. Sládek či malíř Joža Uprka. A konečně připomíná velkorysý Kounicův dar českým vysokoškolským studentům – známé studentské koleje v Brně. Ve svižně načrtnutém životopisném nástinu oživuje autor atmosféru doby i osobnosti, jež utvářely charakter české společnosti před vznikem samostatného státu, ať už ve „velké“ politice, v kultuře či v každodenním životě. Sto deset let po Kounicově smrti navrací druhé vydání knihy toto neprávem zapomínané jméno do našeho povědomí.

Reedice knihy vychází za podpory města Slavkov u Brna v nákladu 500 kusů. Křest knihy se uskuteční 17. září v 15.30 v prostoru zámeckých koníren při příležitosti výstavy architektonických návrhů svazkové školy Dr. Václava Kounice. Kniha bude k dostání na infocentru, Palackého náměstí 1.

 

Kdo je autor Oldřich Klobas?

 

Spisovatel, politický vězeň a občanský aktivista strávil své mládí deset let v tvrdém vězení na Mírově a v uranových dolech. Poté, co se vrátil zpět do Slavkova a založil zde svou rodinu, se věnoval mj. literární činnosti a rozvíjel zdejší Historické muzeum. Po revoluci se aktivně podílel na činnosti Občanského fóra a následně se stal i členem městského zastupitelstva. Životopis jednoho z posledních majitelů slavkovského panství sepsal v roce 1993. Reedice knihy je tak poctou tomuto zasloužilému občanovi našeho města.