Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
So 17°C Ne 19°C Po 21°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
35. výročí přátelství Slavkov – Darney

35. výročí přátelství Slavkov – Darney

Nemůžeme zapomenout na význam obce Darney, „kolébky Československa“, v naší národní historii.

V pondělí 22. srpna uplyne 35 let od oficiálního zahájení partnerství našeho města s francouzským Darney. Nechci opakovat informace o historii a obsahu této „družby“, které čtenáři Slavkovského zpravodaje mohli číst dříve, naposledy v čísle 4-2021 v souvislosti s úmrtím zakladatele partnerství André Poirota. Současné přátelství obou měst naplňují zejména osobní vztahy občanů.

Nemůžeme zapomenout na význam obce Darney, „kolébky Československa“, v naší národní historii. Každý rok koncem června pořádají ambásády Česka a Slovenska shromáždění u pomníku na místě legionářského tábora v sousedství městečka. Zprávu o letošním ceremoniálu najdete na jiném místě tohoto zpravodaje.

Malou spojitost má Slavkov a Darney i v těchto dnech díky projektu Legiovlak. Ve chvíli, kdy píšu tento článek, stojí na slavkovském nádraží souprava dobových vozů - muzeum legionářské historie. Protože francouzští legionáři používali k dopravě na frontu železnici, je v blízkosti darneyského pomníku umístěn dobový vagon. Během 1. světové války odsud cestovali vojáci na frontu nedaleko Alsaska, Arden a Champagne,  Instalace proběhla v roce 2007 díky úsilí našich přátel. Dnes jde o jediný železniční vagon v obci, protože železniční spojení do Darney bylo ukončeno před mnoha lety.

Podrobnější informace a fotografie můžete najít na webu www.darney-austerlitz.fr .

V Darney byla v loňském roce dokončena renovace muzea československé historie, kde jsou vystaveny dobové předměty a dokumenty. Část expozice je věnována také partnerství Slavkov - Darney.

Pokud budete mít cestu na východ Francie, návštěva Darney stojí za zvážení. Kromě muzea čsl.historie se v obci nachází také expozice pravěku, nedaleko jsou lázně Vittel a Contrexeville. „Naše“ muzeum je otevřeno dle domluvy a občané Slavkova jsou vítání téměř kdykoliv. Bližší informace najdete na webu anebo u autora tohoto článku.

 

Hynek Charvat

Předseda Komise rady města pro zahraniční vztahy

 

Autor fotek:
Jean Marie Diche

Hynek Charvat