Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Po 29°C Út 26°C St 24°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Architekti představili vizi proměny SC Bonaparte

Architekti představili vizi proměny SC Bonaparte

Budova Společenského centra Bonaparte získala plán na budoucí proměnu. Tým architektů z ateliéru Livingstav představil architektonickou studii pro revitalizaci budovy, která by se měla proměnit nejen v moderní kulturní a společenské centrum, ale zejména by měla být místem pro setkávání Slavkováků.

Budova Společenského centra Bonaparte získala plán na budoucí proměnu. Tým architektů z ateliéru Livingstav představil architektonickou studii pro revitalizaci budovy, která by se měla proměnit nejen v moderní kulturní a společenské centrum, ale zejména by měla být místem pro setkávání Slavkováků.

Budova totiž skrývá mnoho nevyužitých prostor, které si zaslouží nejen vizuální modernizaci. Architekti se proto zamysleli nad tím, jak by budova mohla sloužit dalším generacím. Popsali i problémy, které současný objekt trápí. Navrhli změny ve veřejném prostoru tak, aby se obnovila dominance budovy v centrální části Palackého náměstí a stala se místem pro pohodové trávení času. Jedna z důležitých změn je obnova hlavního nárožního vstupu, tato změna vrací dům do svého původního historického výrazu.

„Dům z roku 1906 procházel téměř každé desetiletí menšími, nebo většími stavebními zásahy. Výsledkem je nekompaktní celek s mnoha problémy. Na náměstí se potýkáme s problematickými zákoutími, nefunkčním nárožním vstupem, kolizními prvky v podobě zídek. Samotná budova již nesplňuje požadavky moderního kulturního centra, energetická náročnost přestává být zvladatelná. Nevhodné přístavby ze 70. let v jsou ve velmi špatném technickém stavu a bude nutné jejich odstranění.  V různých částech objektu fungují provozy, které do kulturního centra nepatří,“ upozorňuje architekt Jan Snášel.

Zastupitelé již na podzim loňského roku předložili architektům svou vizi k proměně domu jako komunitního centra, v němž se budou lidé každodenně setkávat, chodit za kulturou a společenskými akcemi. Zůstat zde má restaurace a kavárna a prostory by měly být připraveny pro konání konferencí a seminářů. Tým ateliéru Linvingstav se proto v první fázi zamyslel nad budoucím fungováním centra, jeho zásobováním, venkovními pobytovými zónami, technologickým zázemím apod.

Obnovu sálu Josefina pojal projekční tým tak, aby zachoval jeho genius loci, které si Slavkováci pamatují. Josefinu však oblékli do světlých slavnostních barev a podtrhli původní osvětlení. Sál se zázemím pro catering by pak mohl sloužit zejména pro svatební hostiny, oslavy, ale také jako divadelní, koncertní sál a jako prostor pro filmové promítání nebo pořádání seminářů. Josefina by mohla získat také venkovní terasu.     

Velkou změnou by pak mohly projít i přízemní prostory původního baru s bowlingem. Vzniknout by zde mohlo komunitní centrum pro každodenní setkávání s knihovnou, kavárnou a přednáškovým sálem. Nová přístavba by pak poskytla prostor nejen pro vznik oddělení pro různé věkové skupiny, ale také venkovní pobytovou terasu. Na střeše knihovny pak mohla vzniknout i terasa pro přísálí a velký sál. Z knihovny a z ulice Úzká by pak lidé mohli vstupovat do nově vzniklého venkovního amfiteátru. „Toto místo by mohlo být i galerií slavkovských osobností. Na betonových schodech hlediště vznikne prostor pro otištění jejich jmen. Inspirativní příběhy pak můžeme vyprávět třeba díky QR kódům nebo i knihám v sousední knihovně,“ doplňuje Jan Snášel.

Samotná knihovna je navržená jako moderní prostor, v němž najdou zábavu i poučení všechny věkové kategorie. Nejmenší děti získají hernu, teenageři klubovnu a pracující a studující najdou klid ve studijní zóně. Samozřejmostí bude výdejní automatický box, který bude fungovat na principu výdejen on-line obchodů. Pravidelné přednášky a setkávání budou možné v konferenčním sále. V prostoru bude dál fungovat kavárna. Vzniknou zde i veřejné záchody.

Proměnou projde i foyer, velký sál, přísálí a stávající restaurace. Kromě technologického zázemí, nových obkladů a akustických panelů vznikne v sále také „zajížděcí“ forbína, která se stane skladem pro židle a mobiliář. Architekti do projektu zakomponují také přípravu na instalaci zasouvací elevace zadních řad, tak aby diváci velkých představení lépe viděli na pódium. Přísálí pak získá zázemí pro catering, bar a již zmíněnou terasu. V budově je také navržen výtah propojující všechna patra i další plošiny usnadňující zásobování a přesun techniky. Novinkou v domě bude hudební zkušebna navržená pro větší hudební těleso. Využívat ji však budou moci i místní kapely.

Po představení studie se architektonické studio Livingstav pouští do další fáze – vytvoření projektu pro stavební povolení. Díky tomu může radnice plánovat další obnovu domu v jednotlivých etapách nebo hledat i dotační možnosti například pro projekt na energetiku domu nebo komunitního centra. Ještě tento rok by mohla být spuštěna stavba rekonstrukce střechy do ulice Fügnerova.