Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Čt 10°C Pá 13°C So 15°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
ATLETIKA

ATLETIKA

Mistrovství, zimní plavání, běh...

Marek Hrubý mistrem České republiky

 

Na halové MČR dorostu a juniorů v Ostravě ve dnech 19. a 20. února se nominovali dva slavkovští koulaři Marek Hrubý a Jan Fiala.

Od Marka se očekávalo umístění nejvyšší vzhledem k jeho výkonům v posledních týdnech. Honzův cíl byl postoupit mezi finálovou osmičku.

„Byl to můj nejméně povedený letošní závod, kdy jsem se vůbec nemohl potkat s technikou. Sice jsem byl před závodem papírovým favoritem, ale v závodě se mi nedařilo. Až předposledním pokusem jsem poslal kouli na vzdálenost 17,21m. Chtěl bych poděkovat oběma trenérům Ondřeji Fialovi a Vladimíru Lindovskému za jejich dlouhodobou přípravu. Dík patří i rodičům za neustálou podporu“, řekl čerstvý mistr republiky.

Dlužno dodat, že Marek, přestože závod nezahájil podle svých představ, byl od prvního pokusu ve vedení. Výzvou tak bylo udržet koncentraci a čekat na povedený pokus. A ten přišel. Jako aktuální český lídr (17,55 m) má Marek nejblíže k limitu ČAS (18,50 m) pro účast na mistrovství Evropy do 18 let v Jeruzalémě.

Velmi cenné je i Honzovo šesté místo. Do kategorie dorostu se posunul teprve v lednu. „Střízlivě jsme odhadovali, že spokojeni bychom mohli být s postupem do finálové osmičky. Honza se ale během soutěže pořád zlepšoval a uzavřel osobním rekordem 15,57 m, což je výborný vklad do nadcházející sezóny“, vysvětluje trenér Ondřej Fiala. A dodává: „Marek s Honzou jsou zvyklí tvrdě makat. Vytvořili tréninkovou dvojici se správnou mírou cílevědomosti. Umí se vzájemně podpořit na tréninku i v závodě. Často ani humor nechybí. Tato výborná umístění jsou odměnou, kterou si oba zaslouží.“ 

trenéři atletiky

 

 

 

Aneta Kalinová bronzová na Mistrovství MaS v přespolním běhu

 

V sobotu 12. 3. proběhlo ve Frýdku-Místku v okolí přehrady Olešné Mistrovství Moravy a Slezska v přespolním běhu. Slavkovskou atletiku reprezentovali v nabité konkurenci 4 závodníci.

Největšího úspěchu dosáhla Aneta Kalinová, která v napínavém a vyrovnaném finiši rozhodla na cílové pásce o zisku cenné bronzové medaile v kategorii minipřípravek.

Do závodu přípravek nastoupili Ondřej Jachymiák a Kryštof Slezák. Ondra doběhl v konkurenci 47 závodníků na krásném 8. místě, Kryštof byl 21.

V kategorii starších žáků hájil barvy Slavkova u Brna Ondřej Slezák, který doběhl na 11. místě

trenéři atletiky

 

 

 

Dvě úspěšná MČR v zimním plavání

V únoru a březnu proběhla dvě mistrovství České republiky v zimním plavání. V Brně-Jundrově na Svratce ve volném způsobu, venkovní bazén v Praze-Podolí hostil plavce v prsařském způsobu.  V obou dohromady získali členové oddílu Fides  Brno celkem 28 medailí - 9 zlatých, 12 stříbrných a 7 bronzových.

Na stupně vítězů se postavily i slavkovské ženy. Volný způsob po krásném boji vyhrála Jana Matuštíková těsně před Jarmilou Mašovou, Helena Pavézková byla čtvrtá, Vladimíra Fialová druhá. V Praze si jen vyměnily místa, suverénní zlatá J. Mašová, stříbrná H. Pavézková  a bronzová  J. Matuštíková.  V. Fialová byla ve své kategorii druhá. Za slavkovskou skupinu bodovali i muži. V početně silné kategorii se umístil Ladislav Stejskal na čtvrtém a Ivan Marek na pátém místě za svými oddílovými kolegy, vítězem Petrem Miholou a třetím Radkem Suchopou.

Do konce závodní sezóny zbývají zimním plavcům už jen dva závody, ve kterých se rozdají poslední body. Už dnes můžeme říct, že do Fidesu určitě poputuje 14 medailí, do Slavkova nejméně tři. Jaké to budou, se rozhodne po závěrečném závodě 2. dubna v Nové Pace.

 

 

 

 

Natálie Křížková stříbrná na mistrovství republiky

Po dlouhé koronavirové pauze se konečně mladí sportovci dočkali plnohodnotných závodů. 19. - 20. února se v ostravské hale Vítkovice konalo Mistrovství ČR dorostenců a juniorů v lehké atletice. Slavkovská rodačka Natálie Křížková, závodící za atletický oddíl Olymp Brno, se poctivě celou dobu připravovala. Její hlavní disciplínou v halové sezoně jsou překážkové běhy. Sportoviště v Brně byla dlouho zavřená, nezbývalo než běhat v přírodě a posilovat doma. Naštěstí se situace v novém školním roce zlepšila a Natálka mohla pod vedením trenéra Lukáše Klímy začít trénovat naplno. A cílevědomé úsilí přineslo ovoce – ve finále běhu na 60m překážek juniorek obsadila Natálka v osobním rekordu 8.70 sekund druhé místo a přivezla si stříbrnou medaili. Podařilo se jí tak vylepšit bronzové umístění z dorostenecké kategorie. Doufejme, že další tréninky už budou probíhat v normálních podmínkách a sportovci svou náročnou přípravu zhodnotí i venku. Přejeme Nat, ať se jí vyhýbají zranění a v letní sezoně naváže na dosavadní vynikající výsledky. (zamos)