Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Čt 17°C Pá 15°C So 20°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Atletika Slavkov u Brna informuje

Atletika Slavkov u Brna informuje

Atletika Slavkov u Brna informuje

BRONZ Z MČR ŽACTVA

Slunečný víkend 16. – 17. září jsme strávili v Břeclavi, kde se konalo Mistrovství České republiky. Poprvé v krátké historii našeho oddílu se na MČR žactva svými výkony během sezóny nominovali tři atleti.

Nejúspěšnější z nich byl Tonda Havrda, který závodil ve dvou disciplínách. Ve skoku do výšky patří mezi pět nejlepších atletů v republice ve své kategorii (183 cm). Svůj osobní rekord sice nezopakoval, ale výkonem 180 cm si vybojoval    3. místo a bronzovou medaili. Jeho další oblíbenou disciplínou je skok o tyči, kde ho letošní výkon 3,49 m řadí na       8. místo v republikových tabulkách. Bohužel technické problémy mu nedovolily tento výkon zopakovat. Skočil „jen“ 3,10 m, což znamenalo 16. místo.

Dalším zástupcem byl Ondra Slezák. Ondra se do běžecké formy vracel po zranění a už nestihl vše doladit, tak aby se jeho výkon alespoň dorovnal tomu osobnímu (2:08,16). Trať na 800 m zaběhl za 2:18,64.

Jediná dívka, která se nominovala na MČR, je Kristýna Machalová. Svými výkony by se nominovala dokonce ve třech disciplínách, ale protože jsou to všechno delší běžecké tratě, musela si vybrat. Zvolila si 1500 m překážek. Patřila dokonce mezi adeptky na medaile s časem 5:30,52. Ani Kristýně se závod nepovedl, čas 5:52,41 ji zařadil na 14. místo.

Gratulujeme všem třem atletům k účasti na MČR a přejeme jim úspěšný vstup do dorostenecké kategorie.

POSTUP DO FINÁLE MISTROVSTVÍ MORAVY A SLEZSKA DRUŽSTEV STARŠÍHO ŽACTVA

Úspěšné vystoupení má za sebou starší žactvo. Do červnového jihomoravského finále družstev postoupili dívky i chlapci. Obě, už jen šestičlenná družstva, znovu předvedla skvělé výkony. Bohužel u dívek nestačily na postup do dalších kol. Chlapcům bodový zisk stačil na 4. místo a mohli se těšit na srpnový semifinálový boj o postup na mistrovství Moravy a Slezska.

Vzhledem k počtu našich závodníků jsme už další postup neočekávali, ale kluci se nevzdali. Celkový součet bodů za jejich výkony opět znamenal 4. místo a hlavně finále, které se konalo 10. září ve Frýdku – Místku.

Do Frýdku – Místku jsme si jeli už jen užít odměnu v podobě dalšího závodu. V konkurenci týmů, jejichž počty závodníků přesahovali ten náš minimálně trojnásobně, jsme neměli šanci.

Gratulujeme všem klukům, kteří se probojovali až do finále – Havrda Antonín, Havrda Daniel, Lažek Martin, Minks Petr, Odehnal Petr a Slezák Ondřej.

MISTROVSTVÍ MORAVY A SLEZSKA JEDNOTLIVCŮ

Během června jsme se také zúčastnili Mistrovství Moravy a Slezska jednotlivců v Olomouci, ze kterého jsme přivezli pět medailí – Kristýna Machalová – 1500 m př.: 5:30,52 (1. místo); Antonín Havrda – výška: 1,76 m (2. místo), 200 m př.: 28,42 s (3. místo); Daniel Havrda – disk: 31,62 m (3. místo); Ondřej Slezák – 800 m: 2:08,16 (3. místo).

Další účastníci: Igor Mráz (oštěp – 35,80 m; koule – 9,21 m), Veronika Žůrková (výška – 157 m), Barbora Hořavová (100 m př. – 17,51 s), Martin Lažek (dálka – 495 cm, 200 m př. – 31,96 s), Ondřej Slezák (150 m – 18,31 s), Daniel Havrda (oštěp – 31,10 m).

Bronz pro mladší žáky i žákyně z Mistrovství JmK družstev

Soutěže družstev mladšího žactva v rámci Jihomoravského kraje vyvrcholily 7. 9. krajským mistrovstvím v Hodoníně. Do této sezóny jsme šli s cílem, aby obě družstva (holky i kluci) poprvé v historii klubu stanula na bedně a odvážela si domů medaile. Tomuto cíli jsme přizpůsobili nejen přípravu v průběhu prázdnin, ale i volbu disciplín. Pro mnohé atlety a atletky to znamenalo, že osobní preference musely jít stranou, pro úspěch celku museli někdy nastoupit i do disciplín, které neřadí mezi své oblíbené. To vše vyžaduje formát závodu družstev, ale právě tím jsou závody jinak veskrze individuálního sportu krásné. Je úžasné vidět, že všichni makají na hraně svých možností pro tým a vzájemně se podporují.

S velkým napětím jsme očekávali vyhlašování výsledků. Obě družstva skončila shodně na skvělém 3. místě, čímž si zároveň vybojovala i postup do semifinále Mistrovství Moravy a Slezska do Zlína (viz níže). Skvělý výsledek a čirá radost byla však zkalena obnoveným zraněním Adama Konečného. V těchto místech zpravidla píšeme o těch, kteří týmu přinesli nejvíce bodů. Dnes bychom ale chtěli vyzdvihnout naprosto všechny, kteří se na výsledku podíleli:
- Družstvo ml. žáků: Adam Čižmár, Adam Hroza, Ondřej Jachymiák, Lukáš Knapec, Kryštof Kocman, Antonín Kočvara, Adam Konečný, Adam Kotolan, Tomáš Kropáček, Štěpán Maleňák, Ondra Minks, Matěj Mráz, Arnošt Nemuchovský, Viktor Poláček a Jan Žůrek.
- Družstvo ml. žákyň: Natali Behúňová, Dominika Brandejská, Andrea Dvořáková, Julie Fialová, Zuzana Fialová, Nikol Kavalová, Miroslava Konečná, Vendula Machálková, Markéta Novotná, Jitka Peksová, Natalie Pischová, Adéla Procházková, Eliška Sedláčková, Zuzana Sedláčková, Sára Skoupá a Rozárie Stejskalová.

Semifinále Mistrovství Moravy a Slezska

Semifinále MMaS hostil 16. 9. Zlín. Vzhledem k tomu, že početně jsme k těmto závodům odjížděli významně oslabeni, rozhodli jsme se, že dětem umožníme zazávodit si pouze v disciplínách, které preferují nebo je chtěli v závodě někdy zkusit, ale této možnosti se jim dosud nedostalo. Výsledkem byla uvolněná atmosféra, která přinesla zajímavé výkony, kterých bychom se jinak nedočkali – např. ve chvíli, kdy sprinterka a skokana Vendula Machálková, vrhla koulí do vzdálenosti 8,48 m a ocitla se tak na bodované pozici mezi koulařkami specialistkami.

Bodový součet holek i kluků nakonec stačil shodně na 8. místo, které na postup do finále nestačilo. Na pomyslných stupních vítězů v jednotlivých disciplínách skončili: Julie Fialová (nejvíce bodující dívka celých závodů) – 1. ve vrhu koulí (10,89 m), 2. v hodu oštěpem (27,37 m) a 2. v hodu kriketovým míčkem (45,99 m); Adéla Procházková – 3. na 60 m (8,50 s); Arnošt Nemuchovský – 2. ve vrhu koulí (11,23 m); Matěj Mráz – 3. na 60 m překážek (10,38 s). Vítězství vybojovaly i obě štafety na 4 x 60 m – Natalie Pischová, Jitka Peksová, Vendula Machálková a Adéla Procházková (33,32 s); Matěj Mráz, Ondra Minks, Kryštof Kocman a Antonín Kočvara (33,10 s).

Pětiboj mladšího žactva se skvělými výkony

Poslední prázdninový víkend byl pro slavkovskou atletiku ve znamení doma pořádaného pětiboje ml. žactva (60 m překážek, hod kriketovým míčkem, skok daleký, 60 m a 800 m). Nejlepším výkonem dne se prezentoval vítězný Adam Konečný, který nasbíral skvělých 2447 bodů, což ho vyneslo na 4. místo letošních tabulek v celé ČR! Na stupních vítězů ho doprovodil druhý Antonín Kočvara (1545 b.) a Kryštof Kocman (1218 b.) – oba kluci se atletice věnují teprve od letošního května, máme se u nich tedy ještě na co těšit. Z holek se na stupně vítězů dostala za Slavkov pouze Natalie Pischová, která v kvalitní soutěži posbírala krásných 1902 b., čímž zaostala o pouhých 17 b. za druhým místem.

Dominantní výkon atletické přípravky na zářijovém krajském finále ve Slavkově

Slavkovský stadion patřil v sobotu 9. září nejlepším družstvům atletických přípravek celé jižní Moravy. Již popáté za sebou Slavkov hostil finále Krajské ligy atletických přípravek. Výrazně obměněné domácí družstvo stálo celou sezónu před nelehkým úkolem, kterým nebylo nic menšího než „zlatý hattrick“ jejich předchůdců, kterým se podařilo zvítězit ve finále třikrát po sobě. Po dvou postupových základních kolech výkony slavkovských atletek a atletů sice naznačovaly šanci na dobré umístění, ale rozdíly mezi konkurenčními týmy byly minimální.

Neponechali jsme proto nic náhodě a poctivě se připravovali již od poloviny prázdnin, trénovali jsme starty z bloků, skok daleký, ladili hod míčkem a pilovali štafetové předávky. Do sobotních závodů tak družstvo vstupovalo výborně připraveno, a hned po prvních disciplínách bylo jasné, že mají domácí šanci na zisk čtvrtého titulu v řadě. Závěrečný bodový zisk však vyrazil dech všem. Ve finálovém závodě boduje nejlepších 12 umístění v disciplíně bodovým ziskem 13-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1. Třetí v pořadí – družstvo AK Blansko Dvorská skončilo se ziskem 69 bodů. Na druhém místě byli atleti z Orla Vyškov – zisk 82 bodů. Vítězné družstvo Atletika Slavkov u Brna získalo 164 bodů. Tedy dvojnásobek toho, co druzí v pořadí!

Bodujícími slavkovskými závodníky byli:

Kryštof Slezák … 31 bodů (dálka 445cm, běh na 60m 8,77s, běh na 300m 49,71s)

Jonathan Chiedozie … 28 bodů (dálka 397cm, kriket 44,83m, běh na 60m 9,01s)

Eliška Navrátilová … 23 bodů (dálka 412cm, běh na 60m 9,37s, běh na 300m 50,28s)

Dominik Szajer … 22 bodů (dálka 428cm, běh na 60m 9,11s, běh na 300m 50,35s)

Filip Koudelka … 22 bodů (dálka 399cm, běh na 60m 9,10s, běh na 300m 49,91s)

Emilly Holková … 17 bodů (kriket 38,61m, běh na 300m 50,65s)

Václav Mrázek … 9 bodů (kriket 42,02m)

Aneta Kalinová … 7 bodů (běh na 300m 50,62s)

Viktor Holoch … 5 bodů (kriket 38,59m)

V lize KLAP soutěží smíšená družstva maximálně 8 dívek a 8 chlapců, kdy může jeden závodník z družstva startovat maximálně ve třech disciplínách, a za oddíl lze postavit do každé disciplíny maximálně 4 dívky a 4 chlapce. Soutěží se v běhu na 60m, skoku dalekém, hodu kriketovým míčkem, běhu na 300m a závěrečné smíšené štafetě (2 chlapci, 2 dívky) 4x60m. Ze dvou základních kol postupuje z celkových dvaceti týmů nejlepších deset do finálového závodu.

Gratulujeme všem slavkovským atletkám a atletům v kategorii přípravek, kteří o prázdninách vyměnili pohodu na koupališti za dřinu na stadionu, a odměnou jim je titul Mistra jihomoravského kraje!  

Aktivity TJ Sokol Slavkov u Brna ve školním roce 2023 - 24.
 
- kondiční cvičení  Marie Kostíková  - pravidelná cvičení v tělocvičně ZŠ Tyršova Út a Pá  od 19.30 - 20.30 hod. Již cvičíme.
- nohejbal  -  do října tréninky  venku na hřišti stadionu před koupalištěm, od října tréninky tělocvična ISŠ Čt  18 - 19.30 hod. informace Vojtěch Śpánek 775187301
- tenis žáci  od října tělocvična, informace  Jana Všetečková 739261242
- kulturistika    individuální tréninky na Koláčkově.nám.  informace L. Lotrekl  777697720
- zimní plavání   Jitka Pospíšilová   731616220
 
  Marie Kostíková