Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
St 22°C Čt 15°C Pá 13°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Austerlitzman očima účastnice

Austerlitzman očima účastnice

Austerlitzman 2023

Už po osmnácté se poslední srpnovou sobotu uskutečnil Austerlitzman, aneb triatlon pro každého. Jak už název napovídá, jedná se o triatlon, který by měl přilákat širokou veřejnost a otevřít dveře k tomuto krásnému sportu všem, bez rozdílu výkonnosti. I když zdolání 400 m plavání, 18 km na kole a závěrečného, více než čtyřkilometrového běhu, může potrápit i zkušené triatlonisty, přeci jen dokáže závod nabídnout příležitost, kde si své dovednosti otestují i méně zkušení sportovci.

Když jsem se do Slavkova před téměř pěti lety přistehovala, velmi rychle si mě získal díky množství akcí, které se zde pořádají.

Vedle Nočního přejezdu a pochopitelně Slavkovské pípy, je právě Austerlitzman závod, který se mi nejvíc zalíbil. Triatlon je mojí srdcovou záležitostí a Slavkov, minimálně poslední srpnovou sobotu, triatlonem skutečně žije. Austerlitzmana se snažím účastnit pravidelně a už se mi podařilo skončit i na bedně, ale letos byla moje účast nejistá. Nakonec tomu osud nahrál, a i já jsem se mohla spolu s dalšími sportovci postavit na start. I když před dětskými kategoriemi sprchlo, dospěláci měli téměř ideální triatlonové počasí. Za slunečného počasí, v krásném prostředí slavkovského koupaliště jsem si plavání opravdu užila. Specifikum posledních dvou let, je umístění depa dál od bazénu. Ne všem tohle vyhovuje, ale chápu, že organizátoři touhle změnou získali více místa postavit depo i zázemí cíle tak, aby bylo vše na jednom místě a pro diváky tudíž atraktivnější. Ten dlouhý běh z bazénu pro kolo, se tak stává folklorem tohoto závodu, který ho odlišuje od nepřeberného množství podobných. Cyklistická část, která se z velké části odehrává ve slavkovské oboře je fyzicky velmi náročná, nicméně po technické stránce umožnuje účastnit se tohoto triatlonu i závodníkům, kteří nemají tolik zkušeností s jízdou v terénu. To skutečně otevírá tento triatlon pro každého, kdo má zájem. Běh kolem golfu už je taková pomyslná třešnička na dortu. Umístění depa hned vedle cíle navíc umožnuje závodníkům užít si každým průjezdem atmosféru, kterou fanoušci svým povzbuzováním a fanděním vytváří.

Opravdu jsem si atmosféru závodu užila. Díky organizátorům za jejich práci, za to, že nám dali možnost společně se potkat a užít si den na tomto slavkovském triatlonovém svátku.

Barbora Hozová