Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Čt 11°C Pá 13°C So 17°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Česko má prvního zástupce mezi hrdiny Amazonu.

Česko má prvního zástupce mezi hrdiny Amazonu.

Pýrek je nejmladším členem AWS Heroes

 

Česká republika má svého prvního zástupce mezi takzvanými AWS Heroes. Jde o program největšího cloudu světa Amazon Web Services, který oceňuje nejvlivnější vývojáře a odborníky s velkým dopadem na komunitu AWS.

Na letošní konferenci AWS re:Invent 2022 v Las Vegas byl mezi tyto hrdiny uveden Filip Pýrek, který působí jako serverless architekt v brněnské firmě Purple Technology a který zároveň založil a vede Buttonize.io. Organizuje také Serverless Brno Meetup.

Pýrek je zároveň ve svých třiadvaceti nejmladším členem AWS Heroes. Amazon jeho aktivity shrnuje na svém webu. Pýrek se profesně věnuje serverless technologiím v AWS jako jsou Lambda, čemuž se začal věnovat ve zhruba sedmnácti letech.

“Dostaneme se do kontaktu s nejlepšími lidmi v daných oborech z celého světa. Dostáváme také informace předem a díky zpětné vazbě se můžeme podílet na vývoji novinek,” řekl Pýrek Lupě ke své nové pozici.

Podobný program jako AWS má také konkurenční Google Cloud. Jde o Google Cloud Innovators, se mimo jiné uděluje status Champion. Ten z Česka zhruba před rokem získal Ivan Kutil ze společnosti AppSatori.

V komunitních aktivitách Amazonu v minulosti několikrát uspěl tým z ČVUT kolem chatbota Alquist. V rámci soutěže Alexa Prize, která se rovněž vyhlašovala na re:Inventu, několikrát skončil na stupních vítězů.

Jan Sedlák, lupa.cz

 

Filip Pýrek (23)

Rodák ze Slavkova žijící v Brně. Filip je Serverless Architect ve společnosti Purple Technology, vyvíjí a provozuje software pro regulované a globální společnosti FinTech. Úspěšně prosadil široké přijetí technologie tak progresivní, jako je bezserverová technologie, i přes přísná regulační prostředí. Ve svých 23 letech je jedním z nejmladších hrdinů ASW.