Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Pá 11°C So 5°C Ne 6°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Čokoládové pivo, likér i kebab. Slavkov v sobotu zažije Čokofest

Čokoládové pivo, likér i kebab. Slavkov v sobotu zažije Čokofest

Jak chutná čokoláda s pepřem či tymiánem, se lidé mohou přesvědčit ve Slavkově. Netradiční dobroty jim veze rodák z Francie.

Tradiční pralinky, vafle, ale i sladké churros anebo čokoládové maso. Takovou nabídku chutí přiveze o víkendu na slavkovský zámek zakladatel Čokoládového festivalu Chris Delattre. „ČokoFest je v Česku jedinečnou akcí. Nechceme lidem představovat výrobky, které si mohou běžně zakoupit v obchodě. Návštěvníci čekají originální a neznámé produkty,“ vysvětluje francouzský rodák.

Více o akci ve Slavkově zde


Když se Delattre ve svých dvaatřiceti letech rozhodl opustit svoji domovinu, netušil ani to, že se někdy dostane právě do Česka, natož že se sem natrvalo přestěhuje. Nejprve si zamiloval Olomouc, kvůli své práci marketingového odborníka ale nakonec zakotvil u Prahy. „Když jsem do Česka dorazil, tak jsem samozřejmě cítil určité rozdíly. Ale zvlášť po vstupu do Evropské unie se vše zlepšilo a uklidnilo. A tuto zemi jsem si moc oblíbil, stejně jako její obyvatele,“ popisuje. „Samozřejmě se mi ale také stýská – po rodičích, francouzské gastronomii i po moři.“

S konceptem ČokoFestu přišel Delattre roku 2012 a od té doby s ním procestoval téměř celé Česko. „Když jsem s festivalem začal, jedl jsem – tak jako spousta ostatních lidí – komerční čokolády. Až naši vystavovatelé mě naučili jíst kvalitnější kusy s vyšším procentem kakaa,“ osvětluje Francouz. „Oblíbil jsem si například sladkosti se zvláštními příchutěmi, třeba pepřem nebo tymiánem,“ vypravuje.

Podobné nevšední pochoutky čekají také návštěvníky Čokoládového festivalu ve Slavkově. Ochutnat budou moci produkty v celkem pětatřiceti stáncích a nebude chybět ani doprovodný program ve formě africké hudby anebo workshopů. „Ty povede blogerka Květa Vondráková. Dětem i dospělým předvede, jak připravit čokoládová lízátka nebo veganskou čokoládu,“ říká Delattre.

Setkání milovníků čokolády má za cíl ukázat, že s čokoládou lze dělat téměř cokoli. „Čokoládové pivo, čokoládový likér i čokoládový kebab. Nabídka festivalu je rozmanitá, protože nechci, aby se návštěvníci nudili,“ vysvětluje Francouz. „Program bude přichystaný i pro ty nejmenší návštěvníky – chybět nebude malování na obličej ani vystoupení balonkáře.“

Příprava festivalu trvá půlrok a Chris Delattre si akce organizuje víceméně sám. Letošní přípravy mu navíc zkomplikovala situace spojená se šířením nového koronaviru. I přesto ale zůstává pozitivní a na akci se těší. „Nemáme problém zajistit bezpečnost a zdraví návštěvníků. O něco složitější je to ale s často se měnícími pravidly ze strany vlády,“ uznává. „Chceme ale, aby si lidé čokoládový den naplno užili, a věřím, že se tak stane. V případě špatného počasí bude také možnost schovat se pod velký stan,“ podotýká.

Čokoládový festival není jediným projektem, do něhož se Delattre s chutí pouští. Na pestrém seznamu jeho činností je totiž i organizace turnajů v pétanquu nebo třeba závodů do schodů. Podobnými akcemi se Francouz snaží představit Čechům aktivity, které jinde ve světě běžně fungují. V poznávání zdejší kultury mu zase pomáhá jeho partnerka – ta se zasloužila o Delattreovu velmi dobrou češtinu i pochopení naší mentality.

Chris Delattre v Česku organizuje populární čokoládové festivaly.

Převzato z týdeníku 5plus2