Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
So 17°C Ne 19°C Po 21°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Den architektury 2020 na dvou akcích ve Slavkově u Brna

Den architektury 2020 na dvou akcích ve Slavkově u Brna

Desátý ročník festivalu „Den architektury“ letos proběhl ve stovce měst a míst v Čechách, na Moravě a na Slovensku. Podruhé také v našem městě o víkendu 3. - 4. října.

Sobotní akcí byla prohlídka živých staveb LIKO-Noe a LIKO-Vo v areálu firmy LIKO-S. Proč zrovna tady? Důvod je zřejmý na první pohled – budovy osazené živými rostlinami přitahují pozornost kolemjdoucích a některé fasády zároveň slouží jako kořenové čistírny odpadních vod. Také další prvky konstrukce těchto budov kombinují tradiční s inovativními technologiemi a minimalizují energetickou náročnost provozu. O návštěvníky se vzorně postarali manažer Radim Vídenský a paní Tereza Růžičková, kteří ochotně odpovídali na četné dotazy k zeleným střechám a fasádám, rostlinám ve výrobní hale, tepelné stabilizaci budov a mnoha dalším.

Neděle patřila procházce s městským architektem Ing. arch. Lukášem Peckou, Ph.D.. Po loňské úspěšné premiéře jsme se také letos nenudili. Popis lokalit a odborný komentář kopíroval trasu Palackého náměstí – Koláčkovo náměstí – Nerudova – autobusové nádraží - hasičská stanice – Litavská – Polní – Bezručova. Slavkováky, kteří na procházku přišli, výklad zaujal, alespoň podle četných dotazů na současný stav, historii i budoucnost. Prezentace se týkala několika záměrů města, z těch větších to byla rekonstrukce Koláčkova náměstí a výstavba základní školy. Zajímavá byla také srovnání slavkovských projektů s podobnými v jiných městech, kdy zazněla pochvala i kritika. Dovolím si odhadnout, že mnohé poznámky dlouholetých obyvatel města byly zajímavou zpětnou vazbou i pro pana Pecku.

Poděkování na závěr patří všem, kteří se podíleli na organizaci obou akcí, které klaply „na jedničku“ - zájem účastníků a nechuť se rozejít to potvrzovali. A díky všem domácím i přespolním za podporu letošního Dne architektury, věřím, že ne posledního ve Slavkově.

 

Hynek Charvat, radní města

 

Fotky: autor textu