Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Čt 17°C Pá 15°C So 20°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Děti z TeamGym Slavkov u Brna vybojovaly zlatou medaili v německých Drážďanech

Děti z TeamGym Slavkov u Brna vybojovaly zlatou medaili v německých Drážďanech

MiA Festival – profesionální taneční soutěž, která rozproudí každý sval v těle. Jednou z pravidelných soutěžních disciplín je také gymnastická pódiová skladba. A právě v této disciplíně excelovaly děti ze sportovního spolku TeamGym Slavkov u Brna, které si dovezly z Drážďan zlatou medaili.

Umístění na špičce bylo velkým překvapením, jelikož v tanečních soutěžích obdobného typu se hodnotí zcela jiná kritéria, než při gymnastických závodech, na které jsou děti pravidelně připravovány. Důležité jsou zde kostýmy a líčení, použití rekvizit, dále se hodnotí estetičnost vystoupení, choreografie, souznění s hudbou, a do jaké míry je cit a myšlenka přenesena do pohybu. Oproti tomu při gymnastických soutěžích je zcela zásadní preciznost pohybu, zpevnění celého těla, a to doslova od špiček nohou až po konečky prstů na rukou. Gymnastičtí rozhodčí hodnotí velmi přísně také provedení každého jednotlivého prvku. A zřejmě perfektní technické provedení pódiové skladby, které bylo doplněno dojemnou hudbou z muzikálu The Greatest Showman, přesvědčily rozhodčí v Drážďanech, že si děti ze Slavkova u Brna zasloužily vytoužené první místo.

Dalším velkým překvapením bylo umístění v kategorii top 10 choreografií v disciplíně Gymnastika MiA za rok 2023, kde TeamGym Slavkov u Brna obdržel taktéž 1. místo. Navíc na již zmiňovaných závodech v Drážďanech obdržel Slavkov u Brna druhé nejvyšší bodové hodnocení ze všech pódiových skladeb a tanců. A že bylo na co se koukat. MiA Festivalu se účastní jak profesionální, tak hobby taneční soubory v různě velkých skupinách tanečníků a také v různých kategoriích, od aerobiku, přes balet, country dancing až k rock'n'rollu.

Co si můžete představit pod pojmem pódiová skladba? Jedná se o vystoupení, kde se prolínají dvě sféry lidské kultury - tělesná a hudební. Pohybovým obsahem jsou především gymnastické a akrobatické prvky. Kompozice je vytvořená záměrným spojením hudby a pohybu na základě myšlenky tvůrce. Tyto skladby jsou vymezeny prvky, které musí obsahovat, např. rovnovážné prvky, piruety a skoky či jejich kombinace.  Obecně musí převládat prvky gymnastické nad akrobatickými. Důležitou a pečlivě sledovanou součástí je koordinace a secvičenost všech jedinců dohromady. Hudebním doprovodem bývá instrumentální hudba.

Kromě zlaté medaile, diplomu a poháru si děti přivezly z Německa také cenné zkušenosti z prvního zahraničního závodu. Navštívily proslulé vánoční trhy v Drážďanech, kde načerpaly adventní náladu a utužily týmového ducha. Velké poděkování patří rodičům, bez jejichž podpory a trpělivosti by děti těchto úspěchů nemohly dosáhnout. Obrovskou zásluhu na tomto úspěchu má také trenérka pódiové skladby Alice Tichá, další členové trenérského týmu Kateřina Sikorová a Martina Kubincová, a samozřejmě velké poděkování patří trenéru Miroslavu Hrazdilovi, který v roce 2009 TeamGym ve Slavkově založil a pod jehož vedením dosáhly děti několika významných úspěchů nejen v České Republice, ale také v zahraničí.