Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
St 22°C Čt 15°C Pá 13°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
"Dírkování" 2024

"Dírkování" 2024

Lednové počasí je pro rybáře nevyzpytatelné. V loňském roce v lednu byly ještě stále rybníky rozmrzlé a ryby braly celkem pěkně.

 Začátek letošního roku se nesl v podobném duchu, ale zhruba v polovině ledna došla studená fronta a na hladinách rybníků se vytvořil led. To je pro rybáře v posledních letech čím dál větší svátek. Se zamrzlými vodními plochami přichází také lov na dírkách, který má úžasnou atmosféru. Nevím, jestli je to tím, že v zimních měsících je pro nás rybaření vzácnější nebo tím, že ryby, které lovíte plavou přímo pod vámi. Ale „dírkování“ má prostě svoje kouzlo. Proto jsme se jako každý rok vydali se slavkovským rybářským potěrem na lov pstruhů.

Již tradičně jsme vyrazili lovit na Zukalův rybník do Podolí. K revíru přijíždíme okolo 8 hodiny ranní, zakupujeme si povolenky a jde se na to. Jako první je potřeba udělat dírku. Na to se používá takový speciální vrták, kterým šikovný rybář vyvrtá 10 dírek během pár minut. Dírky vrtáme asi 10 m od břehu, kde si myslíme, že by se pstruzi mohli vyskytovat. Lovíme převážně na mastné červy a speciální těsta, která jsou určena na lov pstruhů. Někteří zkoušejí i lov na umělou nástrahu. Bohužel pstruzi s námi moc nespolupracují. Špekulujeme, co děláme špatně, protože jen pár metrů od nás kolegové rybáři tahají pstruha za pstruhem. Zkoušíme dokonce i jejich návnadu, ale nic. Nám prostě pstruh asi nezabere. 

Okolo 11 hodiny odpolední někteří kluci mění místo. Nadále trpělivě čekáme a lákáme pstruhy na naše „voňavé“ nástrahy. Konečně se některým z nás daří lovit první kousky. Nejúspěšnější je Honza Žurek, který do konce výletu nakonec uloví 6 pstruhů duhových. Pomalu už začínáme být unavení. Ono několik hodin posedávat u dírky a nehnutě sledovat splávek v několika stupních pod nulou není žádná legrace. Postupně se střídáme na obědě v místní hospůdce, aby udice byli stále ve vodě. Celkově se nám nakonec povede ulovit do 10 kousků krásných „duháků“. Výlet jsme si opět moc užili a doufáme, že příští rok naše hladiny opět aspoň na krátkou dobu zamrznou a my si budeme moci vychutnat lov na dírkách. 

Petrův zdar

Adam Janek