Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
So 5°C Ne 7°C Po 9°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Divadelní spolek Slavkov u Brna chystá světovou premiéru!!!

Divadelní spolek Slavkov u Brna chystá světovou premiéru!!!

Na polovinu května pro vás chystáme premiéru divadelní hry František aneb Divné fógl.

 Jejím autorem je brněnský novinář, spisovatel, pedagog a psycholog Jaroslav Štěpaník, kterého inspiroval život svérázné brněnské osobnosti - Františka Vymazala (6. 11. 1841 Topolany u Vyškova – 6. 4. 1917 Brno).

Abychom vám hlavního hrdinu trochu přiblížili, vypůjčíme si slova Františkova současníka, významného slavisty, etnografa a pedagoga, doc. PhDr. Aloise Gregora (14. 12. 1888 Kožušice –  8. 9. 1971 Letovice)

„Když jsem přišel v září 1913 jako mladý suplent češtinář na brněnskou I. Čes. státní reálku, pozval mne jeden z kolegů na večeři do blízkého hostince. Usadili jsme se ke stolku, u něhož seděli dva pánové. Jeden připomínal řemeslníka, o druhém, neučesaném a neoholeném, v košili s nedopjatým límcem a bez kravaty, v ošumělém kabátu a kalhotách, bylo opravdu těžko říct, jaké má povolání. Toliko brejle maličko napovídaly, že by se mohlo jednat o nějakého učence.

Zakrátko jsem se z rozhovoru dozvěděl, jaký zaostalý lid jsou ti kantoři, jak trápí zbytečnými věcmi své žáky a jak absolvent střední školy si nedovede koupit v cizí řeči ani rohlík. Teprve po odchodu z hostince jsem se dozvěděl, že onen bouřlivák byl František Vymazal, kterého jsem dobře znal jako autora jazykových učebnic „Snadno a rychle“. To bylo mé první seznámení s moravským Diogenem nebo Sokratem, jak ho nazývali současníci jednou s uznáním, častěji však s posměchem. Z rozhovorů s ním a z hodnocení odborníků, například jazykozpytce Josefa Zubatého, jsem se přesvědčil, že Vymazal přes všechno své bohémství a podivínství byl člověk nadprůměrný a přemýšlivý.“

Jsme velice rádi, že nám byl scénář panem Štěpaníkem nabídnut. Jeho inscenace je pro nás velkou výzvou a doufáme, že stejně jako nás divadelníky zaujme inscenace i vás, naše slavkovské publikum.                                                               

Stanislav Olbricht