Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Pá 15°C So 16°C Ne 19°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Do Slavkova míří nejlepší evropské „živé sochy“.

Do Slavkova míří nejlepší evropské „živé sochy“.

Vydrží až 20 hodin bez mrknutí oka.

Jediný Mezinárodní festival živých soch a bodyart se letos uskuteční ve Slavkově u Brna 21. května. Sjedou se zde desítky umělců z celého světa, aby představili, co všechno může dokázat lidské tělo i představivost.

V zámeckém parku se představí například i mnohonásobně oceněný Antonio Santos „Staticman“ z Portugalska. Již 35 let je uznávaným matadorem v umění živých soch. Antonio pokořil šest světových rekordů - například za nejdelší dobu stání bez hnutí nebo nejpomalejší chůzi. Celých 9 let byl držitelem Guinnessova světového rekordu za výkon 20 hodin 11 minut a 36 sekund bez jediného pohybu.

„Po dvouletém odkládání se v zámeckém parku uskuteční akce, která v Česku nemá obdoby. Slavkov bude hostit 32 živých soch a 12 špičkových bodyart umělců, kteří budou své výtvory tvořit přímo před zraky diváků. Návštěvníci pak také mohou být součástí poroty soutěže o nejlepší živou sochu i výtvor body art,“ komentovala ředitelka Zámku Slavkov – Austerlitz Eva Oubělická.

V parku budou k vidění živé sochy jako například Pirát, Bílý páv nebo výtvor „Still Emotion“ zachycující zamilovaný pár v momentě, kdy hoch odchází do napoleonských válek. V Body art zóně zase můžete vidět při práci jedinou českou vítězku mistrovství světa World Bodypainting Festival.

„Naši komunitu tvoří různorodá individua, která lze běžně vidět na slavných místech po celé Evropě. Ve Slavkově se však spojí v jeden ansámbl. Jde nám o to potěšit návštěvníky a předvádět lecjaké herecké kusy přestrojeni za krále s královnou, havíře, věštící cikánku a další postavy. V barvách pestrých i mdlých, v pohybu či jako pravé sochy v úplném strnutí. Jindy zase, by radost nejen dětem na tvářích vykouzlila, měníme se třeba v klauny, mimy i kejklíře. Ve tvorbě všelikých kostýmů jsme sami sobě návrháři, švadlenkami, dekoratéry, maskéry a kutily,“ říká za spolupořadatele Zdeňka Rylka Dovályová z české organizace Živé sochy SINELA.

Festival bude rozdělen do dvou zón - živé sochy a bodyart. Závěrečné defilé se uskuteční v čase od 16.00 do 17.00, kdy budou také vyhlášeny výsledky soutěže. Kromě samotného umění s lidským tělem budou k vidění také kostýmy, výstava obrazů a jejich tvorba přímo na místě. V bodyart zóně uvidíte airbrush a UV techniky, a také budete mít unikátní možnost pozorovat umělce přímo při práci. Diváci nakonec zvolí vítěze v kategorii "Živá socha" a v kategorii "Bodyart". Samozřejmostí bude pak food zóna, dětská zóna a doprovodný program pro děti i dospělé.

 

Vstupné na místě: dospělí, senioři a děti nad 3 roky 150 Kč, ZTP a děti do 3 let zdarma, rodinné vstupné 450 Kč.