Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
So 7°C Ne 8°C Po 9°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Důstojný pán Josef Martínek (1888–1962) – výročí

Důstojný pán Josef Martínek (1888–1962) – výročí

Před deseti lety (20. května 2012) jsme v Blažovicích vzpomněli 50. výročí úmrtí pana profesora pátera Josefa Martínka

Před deseti lety (20. května 2012) jsme v Blažovicích vzpomněli 50. výročí úmrtí pana profesora pátera Josefa Martínka nedělní liturgií a výstavkou v přístavbě. Při mši sv. byla přednesena část jeho Velikonoční mše a o vánocích část 5. koledová mše op. 54 z roku 1956. Výstavka fotografií, originálních manuskriptů hudebních skladeb a dobových liturgických rouch byla opakovaně zpřístupňována po dobu deseti dnů a byla bohatě navštívena. Dvakrát navštívil výstavku synovec pana profesora a ocenil hudební archiv našeho kůru, který zřejmě jako jediný uchovává soubor skladeb, který se nezachoval ani v pratecké farnosti, ani v rodině autora. 

Při této příležitosti bych rád vzpomněl „vrcholné éry“ Blažovského chrámového sboru, ve které působil právě pod patronací pana profesora a Vladimíra Babušíka, varhaníka a člena sboru brněnské opery.

Sbor nastudovával čerstvě zkomponované liturgické skladby pana profesora často pod jeho přímým vedením a s doprovodem dobře obsazeného orchestru. Některé významné „mše“ pak přednesl společně se slavkovským a prateckým sborem „pohostinsky“ v různých kostelích. Často vystupoval sbor v různých moravských chrámech v Brně, ve Slavkově u Brna, na Hostýně a dalších. Ve vsi vystupoval též při různých oslavách, pro které nacvičoval skladby klasiků. Ze sólistů sboru v této době bych vzpomenul Helenu Mazílkovou-Kubínkovou, Ludmilu Maňákovou-Benešovou, Pavla Beneše a Františka Paulíka. V doprovodném orchestru o významných svátcích působila většina členů blažovských kapel a hosté – mezi nimi pravidelně s flétnou známý houslař Bohumil Buček z Jiříkovic. Oblíbeným hráčem pana profesora byl skvělý kontrabasista pan Antonín Klaška, místní holič.

Martínek byl horlivým mariánským ctitelem - též Staré Matky Boží Žarošské Divotvůrkyně Moravy; při jedné z poutí se od místních hudebníků dozvěděl o existenci Žarošické mše pastýřské, opatřil si její opis a v roce 1952 ji za textové spolupráce básníka Dp. Josefa Marcela Svobody upravil. Jako docent zpěvu v brněnském alumnátu měl u chrámových hudebníků velký vliv, také proto jeho tvorba zněla na mnoha kůrech kostelů zvláště brněnské diecéze.

Ing. Jan Kašpařík