
Finále Trophée Mille v Remeši
Finále Trophée Mille v Remeši
Po výhře 2. 11. 2024 národního kola soutěže Trophée Mille v Jihlavě nás čekal nelehký úkol v podobě přípravy na 14. roční finále ve francouzské Remeši. Pro finále byl hlavní a povinnou surovinou pro slaný chod pstruh a celer, pro sladký chod pak jablko a olej z vlašských ořechů. Pro slaný chod, který reprezentoval Českou republiku, jsme tak se samozřejmostí hledali inspiraci v kořenech naší gastronomie, a to receptech Magdaleny Dobromily Rettigové. Pro dezert jsme si opět přizvali ke spolupráci kolegyni Lucii Hromkovou. Věděli jsme, že naše společné nadšení přinese opět skvělé nápady. Po pár dnech byl hlavní náčrt pokrmů připraven. U slaného pokrmu jsme přidali jako další dominantní surovinu raky.
Pstruh, rak, celer - pstruh připravený sous-vide marinovaný ponzu a koriandrem s rybí fáší imitující kůži pstruha. Omáčka z říčních raků s koňakem. Pyré z celeru a pečeného fenyklu. Kroketa z mrkvového těsta, plněná cevichem ze pstruha. Křupavý košíček s tatarákem z marinované kořenové zeleniny.
U dezertu to pak bylo v podobě makadamových ořechů, kardamom a vanilka.
Jablko, makadamové ořechy, kardamom, olej z vlašských ořechů - řez z pálené hmoty s jablečným mousse, crémeux z makadamových ořechů, jablečný insert, makadamová pasta. Jogurtová čokoláda s jablečným gelem, kakaový crumble, vanilková zmrzlina a jablečná pěna.
Pak přišel čas na přípravu týmu a ladění poměrů surovin a chutí jednotlivých komponentů. Nejtvrdší a nejnáročnější bylo posledních 14 dní před odjezdem na samotné finále. Jen samotná příprava surovin a vybavení zabrala bezmála pět hodin. Přišel den odjezdu, suroviny a vybavení odjelo autem na 1 200 km dlouhou cestu a tým samotný se vypravil na letiště v Praze na přímý let do Paříže. Po příletu proběhlo slavnostní uvítání všech 11 týmů z celé Evropy a zahájení soutěže. Vítal nás přímo michelinský šéfkuchař Philippe Mille. Užili jsme si krátký večerní program a pak rychle spát a připravit se na brzký ranní odjezd přímo do kongresové haly v Remeši kde soutěž probíhá. Po příjezdu na soutěž nás čekala prohlídka soutěžích boxů, porada týmu co a jak rozmístit pro náš soutěžní čas. Jako nejtěžší se jevilo se dělit o jeden konvektomat se španělským týmem. Přišel náš soutěžní čas a byli jsme vpuštěni na krátkou přípravu pracoviště a vybavení. Porota odstartovala čas a na přípravu po 4 porcích slaného a sladkého pokrmu jsme měli celkem 3 hodiny. Od prvního okamžiku bylo cítit, jak prestižní soutěž to pro všechny je, zároveň i krásným svátkem gastronomie. Atmosféra v hale byla neskutečná a přitom uvolněná. Tým od začátku pracoval naprosto precizně. Nervozita byla cítit a tu jsem se coby trenér snažil snížit, pro případné komplikace byla přítomná i kolegyně cukrářka pro případné postřehy a konzultace. Ke konci přípravy slaného pokrmu byla nervozita už velká, ale tým to zvládl a vše vydal včas. Následovalo dokončování dezertu, kde vše klapalo bez chyb a už v uvolněné atmosféře. Také dezert byl vydán v časovém limitu porotě a mohli jsme jít svou práci porotě představit. Pak už vydechnout a čekat na vyhlášení výsledků. Po krátkém odpoledním programu jsme se přemístili do kongresového sálu na vyhlášení výsledků. Nejdříve proběhlo slavnostní zahájení a uvítání všech týmů a proslov zakladatele soutěže Phillipa Milleho.
Pak už následovalo očekávané vyhlašování výsledků. Bylo to napínavé. Cenu za týmovou spolupráci získala Francie a přišlo napětí, kdo obsadí třetí bronzovou příčku. Třetí místo obsadil tým z Ukrajiny a my netrpělivě tak vyhlíželi další pozice. Přišlo na řadu vyhlášení druhé stříbrné příčky. Jeden z členů poroty otevírá obálku a hlásí „Deuxième place – République Tchèque!“ Nával emocí a radosti byl obrovský, je to historický okamžik pro naši republiku a školu. Jsme první škola u nás, která stanula na stupni vítězů.
Děkujme s Lucií Hromkovou našemu týmu a všem, kteří nás podporovali!
Robert Škvarek, učitel odborného výcviku
Bronzová medaile pro Českou republiku
Ve dnech 27. – 29. 4. 2025 se naše škola účastnila soutěže Trophée Mille International ve francouzské Remeši. V neděli večer nás čekal zahajovací večer s přivítáním organizátora soutěže pana Phillipa Mille. Seznámili jsme se s ostatními soutěžícími týmy a dostali soutěžní oblečení. Ihned po příjezdu do kongresové centra se náš tým číšník - sommelier začal připravovat. V kategorii číšník bylo prvním soutěžním úkolem prostření slavnostní tabule pro 2 osoby na téma svatba. Dalším úkolem bylo dranžírování kuřete před hostem, kterého se náš soutěžící zhostil velmi dobře. Po krátké pauze pokračoval v úkolu rozeznání a servisu francouzských sýrů z oblasti Grand Est. Posledním úkolem bylo flambování jablek Golden, která byla ozdobena limetovo-tvarohovým nočkem, crumblem z vlašských ořechů a jedlými květy.
Kategorie sommelier odstartovala vědomostním testem z oblasti sommelierství, sommelierských technik, vybavení vinaře, znalostí vína francouzských regionů nebo vinařské legislativy a znalostí francouzské gastronomické scény. Poté následoval soutěžní úkol objednávky večeře pro 2 osoby z předem daného menu a doporučení nápojů k jednotlivým chodům. Po tomto úkolu se naše soutěžící přesunula na stanoviště prezentace šampaňského, kde si vylosovala šampaňské Veuve Clicquot Vintage 2015 a Veuve Clicquot Rosé. Obě šampaňské odprezentovala, pověděla porotě o historii i samotné madam Clicquot a následně nalila zmíněné šampaňské porotě k degustaci. A čekal ji poslední úkol v podobě dekantace alsaského bílého vína Pinot Gris.
Naši soutěžící měli ještě jeden společný úkol - pohovor s producenty čtyř základních surovin soutěže, pstruh potoční, celer, ořechový olej, jablka Golden. Na začátku se s producenty přivítali, představili se, předali jim dárky naší školy a města a pozvali je do Slavkova u Brna. Celý pohovor se pak nesl v přátelské atmosféře.
Večer proběhlo vyhlášení výsledků, které začalo přivítáním všech soutěžících a porotců. Nejdříve byla udělena cena za nejlepší pohovor s producenty, kterou získala rakouská škola Bad Leonfelden. Následovalo vyhlášení 3. místa, kde se k našemu překvapení umístil náš tým. Intenzivní trénink tedy přinesl své ovoce a všichni jsme byli nesmírně šťastní a vděční, že jsme se takové prestižní soutěže mohli s úspěchem zúčastnit.
L. Poláčková, SŠ
Přepisujeme historii školy. Opět!
Jako ředitelka školy jsem měla tu čest být součástí našeho týmu na mezinárodní soutěži a bylo to velmi zavazující. Přípravy byly náročné pro všechny, kteří se snažili pomoci, jakkoliv, radou, finančně, nebo jen tím, že nám věřili a tuto podporu vyjadřovali při všech jednáních a setkáních. Jsem nesmírně ráda, že mohu poděkovat za vynikající reprezentaci našemu týmu a všem, kteří stojí v pozadí, pomohli finančně, radou a svými zkušenostmi, ale bez nich bychom takového výsledku nedosáhli. Jsou to Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, město Slavkov u Brna, Asociace kuchařů a cukrářů ČR, NcM gastro academy (Dita Ochmannová, Zdena Edlicherová), Jan Horký, Magda Murinová, Gastroform, Vinařství Kolby (Martin Šmíd), Asociace sommelierů (Ivo Dvořák), Zuzana Černochová, Restaurace Na nádraží Svatobořice-Mistřín. Takové soutěže jsme se nikdy nezúčastnili, takže respekt byl opravdu velký a každá rada, postřeh, zkušenosti jsme před soutěží neustále nasávali. Inventář a suroviny bezchybně převezli do 1 200 km vzdálené Remeše naši kolegové Vladimír Hirt a Pavel Orbán (převoz raků pro hlavní chod byl největší oříšek), byli úžasní a po jejich příjezdu jsme mohli být klidnější. Při vyhlašování medailových pozic jsme mohli dvakrát zažít nádherný pocit, že vše, co jsme soutěži věnovali, mělo cenu. Slzy štěstí jsem měli opravdu všichni (ale to jsme je měli i v průběhu soutěže, protože oba naše týmy pracovaly perfektně, mistři a p. učitelka je výborně připravili a studenti do toho dali opravdu všechno) a při zpáteční cestě jel kuchařsko-cukrářský tým v soutěžních rondonech s medailemi na krku (tak velí tradice pro štěstí), při nástupu do letadla čeští turisté oceňovali jejich úspěch. Krásné přijetí připravili kolegové z gastronomického a ekonomického úseku, rodiče, spolužáci. Všechno vypětí, obavy, bezesné noci, že nepřevezeme raky, jsou zapomenuty a zůstanou jen krásné vzpomínky. DÍKY VŠEM ZA PODPORU A VELKÁ GRATULACE NAŠEMU TÝMU.
Jeden postřeh na závěr. Dosáhli jsme nejlepšího úspěchu za Českou republiku v této prestižní soutěži za všechny roky jejího trvání a bude velmi těžké toto překonat. A co si myslíte, že jsem uslyšela týden po této soutěži? Jdeme do toho! Prostě máme tým snů.
Kulhánková Vlad., SŠ