Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
St 22°C Čt 15°C Pá 13°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Glitter Stars - nový fenomén krásného města Slavkov u Brna

Glitter Stars - nový fenomén krásného města Slavkov u Brna

Glitter Stars - nový fenomén krásného města Slavkov u Brna

Dlouhá léta byl pro Slavkov u Brna evropským fenoménem Napoleon Bonaparte, který v roce 1805 ukázal celé Evropě, kde leží Slavkov a navždy toto malebné město zapsal do evropských dějin.
Dnes je ale všechno jinak. 30. června 2023 se novým fenoménem pro Evropu stal sportovní tým Glitter Stars Slavkov u Brna, který na Mistrovství Evropy ve sportovním cheerleadingu, po letech dřiny v tělocvičně, získal zasloužené první místo a přivezl do našeho krásného města zlatou medaili. 19 děvčat a 1 chlapec tohoto týmu v evropské konkurenci potvrdili to, že poctivá práce a námaha v tělocvičně pod vedením úžasných trenérek týmu, a v tomto případě zejména trenérky vítězného týmu Ing. Anety Macharové a hlavní trenérky paní Mgr. Renáty Macharové dokáží obstát v tak náročné soutěži jakým bezesportu ME v cheerleadingu je.


A co to vlastně sportovní cheerleading je? Cheerleading už dávno není jen vystoupení "roztleskávaček" pro pobavení publika v rámci sportovních akcí. Tento sport se výrazně liší od obyčejného povzbuzování, které mohou diváci znát ze zápasů amerického fotbalu nebo basketbalu. Je to adrenalinová směs akrobacie, stavby lidských pyramid, výhozů do vysokých výšek, tance a pokřiků. Jde o fyzicky velmi náročnou činnost, kde je kladen důraz na týmovou spolupráci, důvěru a zodpovědnost.


Mezinárodní olympijský výbor (IOC) v červenci 2021 uznal sportovní cheerleading plnohodnotným členem a tím se stal po letech snažení olympijským sportem. Nejbližší možnou premiéru na olympiádě tento sport zřejmě zažije až v roce 2032. A cheerleading si podle mnohých své místo pod pěti kruhy rozhodně zaslouží.

Dne 19. dubna 2023 byl český cheerleading oceněn Mezinárodní cheerleadingovou unií (International Cheer Union) za mimořádné úspěchy, kterých dosáhli čeští reprezentanti v loňském roce. Národní reprezentační tým Coed Elite z loňského Mistrovství světa ve Spojenských státech amerických přivezl stříbrnou medaili a juniorské reprezentantky dokonce vybojovaly historicky první zlato z MS pro ČR v kategorii AllGirl Advance. A je potřeba říct, že k tomuto fenomenálnímu úspěchu přispělo i 7 děvčat Glitter Stars Slavkov u Brna, které byly členkami těchto úspěšných týmů.

A vítězství týmu Glitter Stars na letošním Mistrovství Evropy v cheerleadingu v italské Veroně rozhodně ukazuje skutečnost, že naše děti jsou schopny pod správným vedením dosáhnout nejvyššího evropského hodnocení a udělat tak dobré jméno Slavkovu u Brna. Takové sportovní týmy jakými jsou Glitter Stars pod vedením hlavní trenérky Mgr. Renáty Macharové, která tento tým postavila od nuly, si rozhodně zaslouží podporu, uznání a poděkování za skvělou reprezentaci našeho města.