Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
St 22°C Čt 17°C Pá 15°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Historická hostina i nadšenci jako z filmu Napoleon. Zámek otevřel své brány.

Historická hostina i nadšenci jako z filmu Napoleon. Zámek otevřel své brány.

Zámek Slavkov – Austerlitz otevřel 23. března své brány prvním návštěvníkům. Oficiální zahájení se neslo v duchu prolnutí dnešního světa s dobou empíru.

Na zámku se totiž zabydleli členové mezinárodního spolku Le Salon des Modes d'autrefois, kteří dokonalými replikami prezentují dobu spojenou s dobou císaře Napoleona. Jejich šaty, doplňky včetně ukázek společenských her z období empíru brali dech. Jedinečná prohlídka památky byla okořeněna také ukázkou dobových pokrmů. Připravil je Vítězslav Ivičič, který na sociálních sítích vystupuje pod jménem Staromilec a získal titul objev roku 2023 od Foodblok roku. Návštěvníci tak viděli například galantinu z bažanta, zvěřinovou paštiku, kuřecí chaudefroid, kompot v ovocném rosolu nebo mandlové blancmange. Ochutnat mohli pusinky z růžové vody. K této podívané se pak přidali členové historického spolku s nácvikem dobového tance čtverylky.  

Samotné zahájení sezóny bylo opět spojené s vyhlášením výsledků výtvarné soutěže pro žáky školou povinné. Porotci letos hodnotili výtvory s podtitulem „Rodový erb“. Ředitelka zámku Eva Kellner Fialová představila také největší lákadla letošního roku (více v článku zde). Hudební vsuvkou program obohatily úžasné Jazz Ladies, které svoji účastí připomínající filmy Jamesa Bonda pozvaly na tradiční Veteranfest. Oslava zahájení sezóny byla obohacena také o zajímavý výklad historičky zámku Vladimíry Zichové k výstavě Musaion, připomínající sté výročí muzea v našem městě. Tato výstava bude přístupná ještě do května letošního roku.