Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Pá 11°C So 5°C Ne 6°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Hvězdný víkend na zámku: od slavných tenorů k Noci na Karlštejně

Hvězdný víkend na zámku: od slavných tenorů k Noci na Karlštejně

Nádvoří zámku Slavkov – Austerlitz zažilo o třetím srpnovém víkendu hned tři hvězdné noci. Pódium s nádhernou kulisou barokní perly rozezvučely hlasy předních českých operních a muzikálových herců. Vytvořené kaskádovité hlediště pro 800 lidí bylo po všechny tři večery vyprodáno do posledního místa.

Ve čtvrtek 19. srpna nadchli posluchače 4 tenoři – držitel Thálie tenor Marian Vojtko, zpěvák a herec, barytenor Pavel Vítek, dvojnásobný držitel ceny Thálie, barytenor Jan Kříž a operní tenor Michal Bragagnolo.

Poprvé spolu vystoupili na koncertu Proms Gala v roce 2017, kdy s Českým národním symfonickým orchestrem zazpívali pod vedením dvorního dirigenta Andrei Bocelliho. Následovaly videoklipy Už z hor zní zvon a Mně sílu dáš, které mají milionová zhlédnutí na sociálních sítích, a především koncertní turné po celé České republice. V září 2020 vydali debutové album u vydavatelství Supraphon, které je dodnes na špičce nejprodávanějších domácích nahrávek. Album pokřtila dvacetinásobná zlatá slavice Lucie Bílá, která se 4 Tenory nazpívala duet Krása. Slavkovské publikum si mohlo užít repertoár složený především z populárních českých písní. Zazněla však i nejočekávanější skladba Nessundorma z opery Turandot (Vincerò).

„Nádherný koncert, další slova již nejsou potřeba, byla to jiná dimenze zážitků,“ uvedla jedna z návštěvnic koncertu Alena Syslová.

Hned následující pátek a sobotu se hlediště opět zaplnilo diváky, kteří si chtěli užít slavný český muzikál Noc na Karlštejně v unikátním prostředí. Písničky Karla Svobody a legendární příběh ze zdí karlštejnských v tomto roce oslavily pod vedením Janise Sidovskéhouž 100. reprízu. Hvězdné obsazení vyprodává open air scény v prostředí hradů a zámků po celé republice již třetím rokem.

Nádvořím se nesly legendární hity jako Lásko má já stůňu, Asi do věží, Hoja, hoj a mnohé další písně Karla Svobody, které doslova zlidověly a zpívají si je všichni diváci. Účinkovali herci a zpěváci známí z muzikálů, televizích seriálů a filmů. Patří k nim legendy stříbrného plátna i držitelé ceny Thálie - Daniel Bambas, Hana Holišová, Regina Rázlová, Pavel Vítek, Jan Kříž, Roman Tomeš, Ivana Korolová, Miloslav Mejzlík, Tomáš Smička, Marie Křížová, Václav Knop, Lukáš Kunst, Sabina Rojková a mnozí další.