Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Pá 11°C So 5°C Ne 6°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
ISŠ

ISŠ

Kikkoman Akademie a Týden plný zábavy

Kikkoman Akademie

Ve čtvrtek 9. 9. 2022 jsme měli s žáky možnost účastnit se Kikkoman Akademie v prostorách gastrostudia Kuliner+. Lektorem byl šéfkuchař Zdeněk Křížek ze Sensa Fine Food Bistra, který mimo jiné působil i v hotelu Mandarin Oriental. V kurzu byli žáci rozděleni do dvou skupin, součástí Kikkoman Akademie bylo i malé školení o marketingu na sociálních sítích. První část Kikkoman Akademie byla formou workshopu, kde Zdeněk Křížek žáky seznámil s výrobou sójové omáčky a základními surovinami japonské kuchyně. Názorně ukázal přípravu chobotnice, jarních závitků a kuřecích křidélek. Vše měli žáci možnost ochutnat. V druhé části pak žáci měli možnost si přímo pod vedením šéfkuchaře připravit jarní závitky se zeleninou a nudlemi. Celý kurz se nesl v duchu výborné atmosféry, za účasti dalších škol a nadšení z vaření.

 

  1. Škvarek, ISŠ

 

 

Jihlava

Dne 27. května 2022, naše třída 3. BHT navštívila biofarmu Sasov, Jihlavské podzemí a kostel svatého Jakuba Většího.

Jako první po příjezdu do Jihlavy jsme se vydali na biofarmu. Zde jsme měli exkurzi po celé farmě a mohli jsme tak vidět, jak je možné i v dnešní době hospodařit ekologicky a v biokvalitě. Kromě zajímavých informací jsme se také mohli osobně seznámit i se zvířátky. Viděli jsme krávy, koně, prasata a také jsme si chovali malé kačenky. Poté nám byla ve faremním obchůdku nabídnuta ochutnávka místních výrobků. Když nám skončila exkurze na farmě, vypravily jsme se do podzemí. Tam nás provedla a seznámila s historií milá paní průvodkyně. Ke konci prohlídky nám v tunelu zhasla a my jsme tak mohli vidět fluorescentní strop podzemní chodby. Po výstupu z podzemí jsme zamířili do kostela svatého Jakuba Většího. Paní průvodkyně nás nejdříve provedla interiérem kostela a poté jsme zamířil podívat se na historické krovy a také na věž kostela, kam se ovšem odvážili jen ti, kteří se nebojí výšek. Za krásného počasí jsme si tak všichni celý výlet užili a odnesli si i spoustu nových informací a zážitků.

  1. Handlová, ISŠ

 

Proč jet do Lednice

Do l/Lednice se nechodí jen pro pivo, ale taky za památkami. Přesvědčit se o tom mohli žáci 3.A HT dne 8. 6. 2022, kteří se rozhodli obdivovat tuto památku UNESCO na vlastní oči. A co je v Lednici zaujalo? Z reprezentačních sálů si budou jistě pamatovat na zrcadlo, které slibovalo, že když se do něj podívá zadaná dívka, do roka otěhotní, zadanému mladíkovi pak vypadají vlasy a zuby. Některé studentky se rozhodly legendu vyzkoušet. Na to, jestli mluví pravdu, si ale budeme muset počkat zhruba do maturity. Stejně tak zaujala i vyřezávaná schodiště na začátku a konci prohlídky, ta se ale bohužel nedala vyzkoušet. Ve skleníku vznikla spousta fotek s exotickými květinami a obdivu se dočkali i údajně těhotní kapříci v okrasném jezírku. Největší výzvu zřejmě představoval minaret na opačné straně zámeckého parku. Už jen dojít k němu se zdálo pro část studentů jako nadlidský úkol. Navíc byli vybaveni informací od p. průvodkyně, že nahoru vede 302 schodů. Výstup na minaret samotný se trochu podobal hodině tělocviku. Nepomohl ani fakt, že naše třída je ve třetím patře, takže studenti trénují chození do schodů několikrát denně. Pohled do okolí z nejvyššího balkonu stál podle mého názoru za tu námahu. Několik studentek prokázalo i odvahu, protože se bojí výšek, ale přesto se rozhodly s ostatními pro výstup. Při odchodu z areálu zámku jsme potkali paní ze sdružení Zayferus, která zvala na přehlídku dravců. Sovička, kterou držela na ruce, zaujala snad všechny studentky. Část z nich si přála sovičku odvést s sebou a udělat z ní třídního mazlíčka. O poslední zážitek se postaraly České dráhy, které nám zkomplikovaly cestu domů takřka dvouhodinovým zpožděním vybraného vlaku. Ale situaci jsme zvládli a věřím, že máme na co vzpomínat.

Š. Freyová, ISŠ

 

 

SOUTĚŽ GASTRO JUNIOR BIDFOOD CUP 2022

 

Ve dnech 26. - 27. května 2022 jsme reprezentovali naši školu na soutěži Gastro Junior Bidfood cup 2022, která se konala na výstavišti v Praze Letňanech. Za cukráře se do finále nominovali dva studenti, za kuchaře pak jeden. Soutěžním úkolem cukrářů bylo vyrobit za 45 minut čtyři porce talířového dezertu. Kuchařský úkol nebyl o nic jednodušší. Uvařit 4 porce hlavního chodu, kdy hlavní surovinou byla kachní prsa. Naše cukrářka a kuchař vše zvládli v časovém limitu. A přísná porota tak mohla ochutnat a ohodnotit naše umění, stanuli jsem ve stříbrném a bronzovém pásmu. Tato prestižní soutěž byla velkou zkouškou jak pro studenty, tak pro nás učitele odborného výcviku.

 

  1. Hladká, R Škvarek, ISŠ

 

 

Týden plný zábavy

 

Po dvou dlouhých letech covidové pauzy proběhl ve dnech 16. – 20. 5. 2022 sportovní kurz pro druhé ročníky oboru hotelnictví. A byl to opravdu týden plný zábavy, poznání a cestování. V pondělí a v úterý byl program zaměřen spíše na environmentální výchovu. Navštívili jsme ZOO a pavilon Anthropos v Brně, studenti plnili úkoly a získali nové znalosti o fauně žijící v Africe, nahlédli do života předků a poměřili se s mamutem. Ve středu jsme splavili řeku Moravu z Chomoutova do Olomouce, dokonce se mezi námi našlo i pár jedinců, kteří podlehli touze se v této řece dobrovolně vykoupat. Ve čtvrtek dopoledne pak proběhla ukázka a nácvik sebeobrany pod vedením Petra Smejsíka. Studenti si vyzkoušeli v praxi, jak se bránit při napadení útočníkem s nožem, nebo střelnou zbraní. V pátek byl kurz zakončen lekcí golfu pod vedením trenéra Honzy Jakoubka.

Sporťák proběhnul bez vážnějších komplikací, užili jsme si plno legrace a snad jsme si odnesli nějaké nové a poučné informace. Děcka je třeba pochválit.

 

  1. Vaňura, ISŠ

 

Soutěž Gastro Labe 2022

Na další kuchařskou soutěž jsme vyrazili dne 12. 5. 2022 do pro nás dalekého Děčína. Tentokrát zadáním byl hovězí burger. Soutěže se zúčastnilo sedmnáct týmů a konkurence byla velká. Celá soutěž probíhala v OC Pivovar Děčín před zraky návštěvníků a tréma kuchařského týmu byla o to větší. Naše kombinace burgeru byla v podobě máslové bulky s vyzrálým hovězím masem, kimchi, pak choi, gochujang majonézou, grilovaným tofu a marinovanými shiso listy s koriandrem, přílohou byly batátové hranolky. Porota velmi ocenila chuťové kombinace, ale bohužel na medailové umístění to tentokrát nestačilo. Nicméně nám to nevadilo, strávili jsme příjemný den se stejnými nadšenci do vaření jako jsme my. Celý den byl velmi přínosný a poznali jsme další žaky a učitele z jiných škol. Již nyní se těšíme na další soutěže.

 

 

  1. Škvarek, ISŠ