Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Pá 10°C So 5°C Ne 7°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Jak pomůže Slavkov a okolí lidem z obcí poničených tornádem?

Jak pomůže Slavkov a okolí lidem z obcí poničených tornádem?

Náročnou noc související s katastrofálními následky ničivého tornáda na Hodonínsku prožívali i starostové Slavkova a okolních obcí.

Kvůli efektivnímu plánu pomoci se proto sešel krizový štáb města spolu se zástupci dobrovolného svazku obcí Ždánický les a Politaví a záchranných složek.

„Dohodli jsme se, že materiální pomoc bude koordinovat a soustřeďovat město Slavkov. Materiál se bude shromažďovat v areálu TSMS, kam jej budou moct přinášet i občané, kteří budou mít zájem pomoct. Prosíme všechny, aby počkali na upřesnění ze strany krajského krizového štábu, který po zmapování potřeb určí, jaký typ pomoci bude potřeba,“ vyzval starosta města Slavkov u Brna.

Pravděpodobně bude potřeba shromažďovat zejména balenou vod,  jídlo, nářadí, čistící prostředky… 

„Jsme také připraveni pomoci i finanční nebo materiální pomocí hrazenou z městského rozpočtu. Rada města je připravená se kdykoli sejít a uvolnit finance,“ dodal starosta Michal Boudný.

Od 29.6.  začne slavkovská školní jídelna vařit 100 obědů denně pro dobrovolníky. Distribuci na místě zajistí místní charita.

Do Moravské Nové Vsi dorazili také dobrovolníci pod vedením otce Milana Vavra. Zjišťují aktuální potřeby pro případnou pomoc na místě. V tuto chvíli kraj stále opakuje, že nekoordinovaný příjezd dobrovolníků práce spíše komplikuje.

Na místě jsou potřeba teď zejména pokrývači a tesaři. Pokud už budete chtít opravdu vyrazit, domlouvejte se s konkrétní postiženou rodinou napřímo.

Slavkovští profesionální i dobrovolní hasiči jsou zatím drženi v našem regionu pro zabezpečení i dalších událostí. Na místě zatím pomáhal velitel našich hasičů. Samozřejmě jsou ale v pohotovosti a čekají na pokyny krajského krizového štábu.

Jihomoravský kraj aktivoval krizovou linku 800 129 921, na které bude možno nabízet pomoc pro postižené obce a jejich obyvatele. Linka bude v provozu nepřetržitě, o víkendu pak v čase 8:00 - 22:00. Aktivní je také e-mailová schránka dobrovolnici@jmk.cz

Momentálně je neúčinnější finanční pomoc.

Čísla transparentních účtů postižených obcí:

Obec Lužice: 123-3116370277/0100
Obec Mikulčice: 299 222 440/0300
Obec Hrušky: 123-3116270217/0100 – zprava pro příjemce: Hrušky
Městys Moravská Nová Ves: 1382079379/0800 – variabilní symbol 1
Město Hodonín: 123-3116270217/0100
 
Prostředky z tohoto účtu budou rozděleny mezi občany nejen v Hodoníně, ale i v okolních zasažených obcích – Lužice, Mikulčice, Moravská Nová Ves, Hrušky. Do zprávy pro příjemce prosím uveďte, do které obce váš příspěvek směrujete. Pokud nebude určena obec, bude příspěvek poměrově rozložen mezi těchto pět municipalit.