Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Út 9°C St 6°C Čt 10°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Letec Karel Valach a Slavkov

Letec Karel Valach a Slavkov

Karel Valach není slavkovským rodákem

Letec Karel Valach a Slavkov

   V letech 2007 a 2013 byly ve Slavkovském zpravodaji zveřejněny dva články pod názvem Karel Valach-zapomenutý letec, jejímž autorem byl Vladimír Pavézka. Autor podal základní informace o člověku, jehož jméno je uvedeno na pamětní desce obětem války u vchodu na slavkovský hřbitov a také památník obětem 1. a 2. světové války odhalený ke 100.výročí vzniku Čs.republiky připomíná jeho jméno, dosud známé jen úzkému okruhu zájemců o historii.

    Místem posledního odpočinku Karla Valacha, letce RAF,  311.čs. bombardovací perutě, zadního střelce letounu Wellington  bylo doposud místo dopadu po sestřelení německým nočním stíhačem 23.6.1941 v holandské obci Nieuwe  Niedorp.

     To se ale na základě rozhodnutí holandské vlády v loňském a letošním roce zásadně změnilo. Do prostoru dopadu letounu byly od června minulého roku nasazeny jeřáby a bagry s cílem vyprostit zbytky letounu a ostatky letců.O stavu vyprošťování byla veřejnost informována prostřednictvím zpravodaje ČT při EU.

      A tak se mohlo 23.června 2022,tedy 81 let po sestřelení  mohlo uskutečnit pohřbení pětice čs. letců na vojenském hřbitově Bergen-op-Zoomu, kde jsou již uloženy ostatky čtyř desítek čs.vojáků.Stalo se tak za přítomnosti ministryně obrany ČR J.Černochové, ministra obrany SR J.Nadě a příbuzných  letců. Přes určitou  snahu nemáme zatím informaci, zda se zúčastnil někdo z anglických příbuzných K.Valacha, víme že se v Anglii oženil s  Doreen Frances Toddovou a narodil se jim syn Charles – Karel, který žil s maminkou nějakou dobu po skončení války ve Slavkově.

     Pro zjištění průběhu vojenské služby a rodinných poměrů jsem se proto vydal do Vojenského historického archivu do Prahy, kde jsem nahlédl do jeho osobního spisu-Kmenového listu, měl hodnost  četaře-seržanta, in memoriam byl povýšen do hodnosti štábního rotmistra letectva.

    Jeho vojenská služba v letech 1938-1941 je přímým odrazem událostí po mnichovské konferenci, okupaci Čs.republiky, vytvoření Slovenského štátu ale i situace v našem zahraničním odboji. To ale přesahuje možnosti rozsahu tohoto článku a bude možné se k této tématice v nějaké podobě vrátit například v souvislosti s působením pobočky Masarykovy letecké ligy ve Slavkově.

    Co se týká rodinných poměrů, jeho rodiči byli Hynek Valach a Augusta Valachová, měl tři sourozence-bratry Huga, Ottu a sestru Květoslavu. Jejich příbuznými ve Slavkově byly rodiny Bednaříkova a Horova.

     V  několika článcích na Internetu jsem zaregistroval titulek „ Slavkovák K.Valach…“.

     Karel Valach není slavkovským rodákem, narodil se 26. ledna 1918 v Kroměříži a mládí strávil určitou dobu na Slovensku. Právě ze Slovenska se v důsledku změněné situace v začátku roku 1939 rodina přestěhovala do Slavkova a bydlela v Mlýnské dnes Smetanově ulici což mi pomohla upřesnit paní učitelka Maláčová, roz.Pelecká, jejíž rodina bydlela poblíž. Možná, že v této ulici žijí starší občané, kteří by si na rodinu Valachových mohli vzpomenout.

    Letec Karel Valach, vyznamenaný už za svého života dvěma čs. válečnými kříži, polským válečným křížem a medailí „ Za chrabrost „jehož rodina spojila svůj život se Slavkovem si zaslouží náš respekt a úctu.

                                                                                    Stanislav Stejskal