Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
So 5°C Ne 7°C Po 9°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Marek Hrubý dvojnásobným dorosteneckým mistrem ČR

Marek Hrubý dvojnásobným dorosteneckým mistrem ČR

Po květnovém zranění Jana Fialy, které si vyžádalo nečekaně dlouhou rehabilitaci, byl jediným zástupcem naší atletiky Marek Hrubý v kouli a disku.

Marek Hrubý dvojnásobným dorosteneckým mistrem ČR

O víkendu 18. – 19. června proběhlo na špičkovém ostravském Městském stadionu ve Vítkovicích Mistrovství ČR dorostu a juniorů v atletice. Po květnovém zranění Jana Fialy, které si vyžádalo nečekaně dlouhou rehabilitaci, byl jediným zástupcem naší atletiky Marek Hrubý v kouli a disku.

Při pohledu do tabulek sezónních výkonů bylo jasné, že měl Marek patřit mezi favority. V kouli měl osobní rekord o komfortní metr a půl před nejbližšími soupeři, ovšem v disku, přestože také vedl, bylo startovní pole velmi vyrovnané.

Časový pořad dvoudenního mistrovství byl tentokrát k Markovi přívětivý. Závod koulařů začal v sobotu v podvečer na klidném sektoru mimo hlavní stadion. V prvních třech pokusech se Marek prezentoval velmi vyrovnanými a přesvědčivými výkony kolem 17,5 m. Protože jsme cílili na lepší výkon a protože bylo z průběhu soutěže jasné, že se k 17 metrům nikdo ze startovního pole nepřiblíží, rozhodl se Marek ve finálových pokusech riskovat. Výsledkem už však byly jenom tři nezdařené pokusy. Zlatý byl tedy výkon z druhého kola, který má hodnotu 17,57 m.

Disk startoval v neděli před polednem za úmorného vedra. Většina diskařů už za sebou měla start v některé z předchozích disciplín a na výsledcích to bylo znát. Všichni závodníci zůstali za svými osobními rekordy. Po prvním „zastřelovacím“ pokusu se Marek druhým pokusem (50,18m) vyhoupl na první místo. Přestože některým borců létaly disky velmi blízko k padesátce, do konce soutěže už ho o druhé zlato nikdo nepřipravil.

Dvě zlata ze dvou disciplín jsou nejlepší možný výsledek. Po skvěle rozjeté zimní přípravě a několika povedených halových závodech však byly cíle na začátku sezóny o něco výš. Ve hře byla účast na červencovém Mistrovství Evropy dorostu v Jeruzalémě.

Zimní výsledky naznačovaly, že by se koulařský limit 18,55 m mohl v létě povést. Závěr přípravy se však nevyvíjel příznivě. V době blížících se závodů vyřadila Marka na čtrnáct dní antibiotika. Návrat do formy se jen těsně minul s kvalifikační uzávěrkou. Přesně deset dní po MČR v Ostravě si Marek na mezistátním utkání v Maďarsku vylepšil osobní maximum na 18,56 m. Tento skvělý výkon, který ho posunul na 25. místo světových výkonů pro rok 2022 by na ME v Jeruzalémě stačil na 4. místo.