Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
St 22°C Čt 17°C Pá 15°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Maryša - nejen jed v kafi

Maryša - nejen jed v kafi

Oblíbený titul profesionálních i amatérských divadelních souborů. Od prvního provedení hry uplyne letos 130 roků. Premiéra dramatu se odehrála na scéně Národního divadla v Praze 9. května 1894.

Námět původně koncipovaný pro románové zpracování, přepsali bratří Alois a Vilém Mrštíkové do tvaru divadelní hry. A od té doby se divadelní drama objevuje v nesčetných inscenacích na našich scénách.

Na slavkovských prknech, která znamenají svět, Maryša trpěla svým nedobrovolným manželstvím od roku 1922. Poprvé ji uvedlo sdružení Federace dělnických tělocvičných jednot 5. února 1922. Druhé provedení ve Slavkově nacvičili členové tělocvičné jednoty Sokol v roce 1926 (v režii Jaroslava Hanáka) a také roku 1933. Okresní osvětový sbor předvedl divákům toto drama 4.9.1943. Tentokrát režíroval hru Miroslav Koňorza a v hlavních rolích vystoupili Jaroslav Hanák jako Lízal, Marie Richtrová jako Maryša a Karel Häring jako Vávra. Francka si střihnul sám pan režisér.  Nejslavnější inscenace Maryši se uskutečnila 4. září 1954. Tehdy vystoupil se slavkovskými ochotníky v roli Vávry národní umělec Zdeněk Štěpánek z Národního divadla v Praze. V roli Lízala se představil Karel Langr, Maryšu sehrála Eva Pilařová a Francka opět Miroslav Koňorza.

Současný Divadelní spolek Slavkov u Brna se do inscenování této slavné hry pustil pod vedením paní režisérky Ireny Rozsypalové, slavkovské rodačky a dlouholeté členky divadelní činohry v Ostravě. Výkony našich herců budete moci posoudit ve dvou termínech. Premiéra hry se odehraje na prknech Společenského centra Bonaparte ve Slavkově v pátek 26. dubna 2024 od 19 hodin, repríza potom v neděli 28. dubna 2024 v 17 hodin. Předprodej vstupenek je opět v květinářství na Brněnské ulici číslo 122, telefonické objednávky na čísle 606 120 604.Vstupné činí 120 Kč. v předprodeji a 150 Kč. před představením.

Nezapomenutelný zážitek vám zprostředkují herečky a herci Divadelního spolku Slavkov u Brna.

Dámy – nezapomenout kapesníky.                                                   Stanislav Olbricht