Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Pá 13°C So 15°C Ne 18°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
MČR dorostu, juniorů a žáků v hale 2023

MČR dorostu, juniorů a žáků v hale 2023

MČR dorostu, juniorů a žáků v hale 2023

Od ledna, kdy začíná halová sezóna, byli slavkovští atleti Jan Fiala v dorostu a Marek Hrubý v juniorech na základě své dobré výkonnosti jistými účastníky atletického MČR v hale. Účastnili se závodů ve svých kategoriích a průběžně předváděli dobré výsledky. Všechno snažení bylo ale směřováno k poslednímu únorovému víkendu, kdy se společné MČR dorostenců a juniorů ve vítkovické hale konalo.

Nejprve se do koulařského sektoru postavili dorostenci. Protože jsou závodníci do soutěže řazeni podle aktuální výkonnosti, šel Honza, který vedl koulařské tabulky, k prvnímu pokusu jako poslední. Když poslal pětikilové náčiní za hranici 17 m, zaznělo z hloučku přihlížejících trenérů: „…A máme hotovo.“ A bylo tomu skutečně tak. Celý zbytek startovního pole se totiž pohyboval v rozmezí 13,5 m – 15,5 m.

Je potřeba zdůraznit, že letos v užší špičce není kromě Honzy nikdo, kdo by se na kouli přímo specializoval. Někteří kluci jsou zadobře spíš s diskem nebo oštěpem. Pro ty je koule v halové sezóně pouze tréninkovým doplňkem. Do finále se dokonce probojovali i vícebojaři (za zmínku stojí druhé místo Jirky Sedláčka z VSK Univerzita Brno, který dal 15,22 m, ale na mistrovství ČR nastoupil ještě v běhu na 60 m a ve skoku vysokém).

Nicméně Honza předvedl šest velmi vyrovnaných pokusů. Kromě

16,95 m z pátého kola byly všechny za hranicí 17 m. Vítězných 17,45 m se sice zdaleka neblíží rekordu MČR, ale rozhodně jde o velmi nadstandardní vizitku.

To v kategorii juniorů, kam od ledna spadá Marek Hrubý, je situace jiná. Je kvalitními vrhači nabitá. Pro dokreslení uvedu, že pouhé tři dny před halovým mistrovstvím ČR proběhlo v Madridu mezistátní utkání juniorů, kam mířila i česká výprava. V každé disciplíně mohl reprezentovat pouze jeden atlet, a to aktuální lídr republikových tabulek. Mezi koulaři se rozhořel boj o tabulkové prvenství a jméno na první pozici se během posledních 14 dní před odjezdem třikrát měnilo. Mezi adepty na Madrid figuroval i Marek výkonem 17,01 m. Postupně ho však překonali Štěpán Resl z AC TJ Jičín a Jan Svozil z TJ Valašské Meziříčí. Ten nakonec do Madridu odjel a i v ostravském závodu byl mírným favoritem.

Koule juniorů byla velmi vyrovnaná a velmi napínavá. Do pořadí na stupních vítězů mohli promluvit ještě nejméně dva další borci. V průběhu soutěže se pořadí neustále přelévalo a v jednu chvíli se výkonem 16,74 m dostal na první místo i Marek. Hned v další sérii pokusů se před něj ovšem dostal Honza Svozil, na jehož 17,44 m už Marek nenašel recept a obsadil výborné druhé místo.

O týden později se do ostravské haly vydal další náš atlet – Antonín Havrda – tentokrát na MČR žactva.

Tondovou doménou v letošní sezóně se stal skok do výšky. Od října, kdy naposledy skákal v rozumném počasí a po podzimní fyzické přípravě, zimním skákání ve sněhu, větru …, bylo milým překvapením jeho velké zlepšení během lednových a únorových závodů – 181 cm. Tento výkon ho vynesl na průběžné druhé místo v republikových tabulkách a také mu zajistil nominaci na MČR.

Závod samotný se Tondovi příliš nepovedl. Dlouhé čekání na pokus a spousta oprav ostatních soutěžících, to vše vyžaduje zkušenosti, jak se udržet v závodním tempu. A ty teprve Tonda sbírá.

Všem třem klukům velmi gratulujeme a přejeme jim hlavně zdraví, aby mohli pokračovat ve výborných výsledcích i v letní sezóně.