Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Pá 12°C So 14°C Ne 19°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Město si připomnělo významná výročí

Město si připomnělo významná výročí

Den vzniku samostatného Československa, Den válečných veteránů a Den boje za svobodu a nezávislost

 

  1. října - Den vzniku samostatného Československa

Odhalení busty T. G. Masaryka na radnici

Bronzová socha z dílny předního sochaře Otto Gutfreunda nově zdobí foyer historické radnice. Městu ji věnoval kardiolog žijící ve Slavkově profesor Miloš Táborský.  Slavnostní odhalení sochy se uskutečnilo v Den vzniku samostatného Československa – 28. října. „Město Slavkov u Brna dosud nemá žádnou hmatatelnou připomínku na muže, který položil základy našeho státu.
S nadcházejícími prezidentskými volbami je o to důležitější připomínat si vzdělání, humanitu, úctu, pokoru a vlastenectví,“ uvedl starosta Michal Boudný. Profesor Táborský městu věnoval také menší bustu Františka Palackého. Ta bude umístěna ve spodní části náměstí nesoucího jeho jméno v příštích měsících.

  1. listopadu – Den válečných veteránů

Vzpomínka na padlé ve válkách

Starosta města spolu s představiteli Armády ČR a církve připomněli u pomníku občanů padlých ve světových válkách Den válečných veteránů. Den, který je původně věnovaný památce padlých v první světové válce, nabývá v současné Evropě, která je opět svědkem krvavého vojenského konfliktu, na významu. 

  1. listopadu – Den boje za svobodu a nezávislost

Neformální setkání u památníku obětem válek se uskutečnilo také ve výročí Sametové revoluce a také Mezinárodního dne studenstva (tedy dne, kdy čeští studenti tvrdě pykali za revoltu vůči nacistickým okupantům). Setkání se zúčastnili pamětníci listopadových událostí v našem městě.