Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Čt 11°C Pá 13°C So 17°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Mladí hasiči

Mladí hasiči

Kroužek mladých hasičů letos zažívá úspěšnou sezónu.

Kroužek mladých hasičů letos zažívá úspěšnou sezónu. V září navštívil akci HASPÁRTY ve Vyškově a 7. září 2022 se účastnil sportovního dne v Přerově. Zde mladí hasiči soutěžili v jednotlivých disciplínách, jako byla střelba ze vzduchovky, hod granátem, skákání přes švihadlo po dobu jedné minuty, skok daleký, 60 m s překážkami, 400 m bez překážek, či hod na terč. Disciplíny to byly vskutku náročné, ale členové kroužku se poprali s výzvami se značnou vervou a zápalem.

  1. října se mladí hasiči zúčastnili dětské soutěže TFA v Hruškách. Zde na ně čekalo osm náročných výzev v podobě přetahování závaží na vzdálenost přibližně 10 metrů, přičemž váhy byly odstupňovány podle kategorií. Dále je čekaly disciplíny, ve kterých museli smotat hadici a vložit jí do bedny, či tzv. Hammerbox, což obnášelo úder kladivem na desku (přípravka měla 30 úderů a váhu palice 1,25 kg, mladší žáci 30 úderů a váhu palice 3 kg, starší žáci 20 úderů a váhu palice 6 kg). Následovala disciplína, u které museli absolvovat přetažení figuríny pomocí Rautekova úchopu (přípravka 10 kg, mladší žáci 20 kg, starší žáci 30 kg) a překonat bariéry (0,7 m přípravka a mladší žáci, 1,5 m starší žáci). Jelikož překonávaní bariér bylo vskutku náročné, mohli soutěžící po třech neúspěšných pokusech použít žebřík. Jako šestou disciplínu museli soutěžící absolvovat převalení pneu (přípravka 6x, mladší 4x, starší 2x), kdy váha byla odstupňována podle kategorií. Předposlední disciplína spočívala ve vytažení závaží na vyvýšené místo. Nakonec museli překonat disciplínu Monitor, což je zapojení B proudnice na hydrant. Všechny výzvy zvládli naši mladí hasiči na výbornou a i když se značnou námahou, nadšení pro věc je neopouštělo.

Poslední akce, které se mladí hasiči zúčastnili, byly závody v Rosicích 8. října 2022, pod názvem HASIČI BEZ OHNĚ. Zde je čekalo 10 úseků, vedoucích po trase I. nádvoří zámku, přes kryt a ukončena byla v zámecké zahradě. V první kategorii se mladí hasiči museli poprat se zapojením C hadice na mašinu a na druhou půlspojku proudnici, roztáhnout vedení a následně proudnici uložit na vyznačené místo. Následovalo otočení pneumatiky a Hammerbox, kde museli soutěžící uhodit 20x palicí. Ve čtvrtém úseku museli mladí hasiči zapojit nejen sílu, ale i um, neboť si nanečisto vyzkoušeli eskort zraněného z rizikové oblasti. Zraněnou osobu zde suplovala figurína, kterou museli co nejšetrnějším způsobem odtáhnout z hadic na určené místo. Své síly si potom změřili při přenášení 20 l kanystru s vodou, jenž byl napuštěn do jedné třetiny vodou. V šestém úseku museli sejít po schodech do krytu, aby následně smotali dětskou 10metrovou hadici typu B a vložili jí do bedny. V osmém úseku procvičili řádně své nohy, neboť museli v daném časovém úseku vyběhnout schody z krytu do zámecké zahrady. V předposledním devátém úseku přeskakovali nízké bariéry a nakonec v závěrečném úseku stáhli rozvinutou hadici C 52, „ručkováním“ na místě s délkou 20 metrů. Ač byla tato akce opravdovou zkouškou fyzické a psychické zdatnosti, naši mladí hasiči byli velice šikovní a do všech soutěží se vrhali s nadšením po hlavě. To mělo také svůj pozitivní výsledek, neboť se člen kroužku Stanislav Vetro, umístil v kategorii přípravka na krásném 2. místě.  

V současné době navštěvuje mladé hasiče 21 dětí, s tím, že nejmladším členům jsou 4 roky, což je i minimální věková hranice pro přijetí do kroužku. Pokud by měl i váš syn, či dcera zájem vyzkoušet si tento zajímavý kroužek, má neobyčejnou šanci, neboť kroužek stále nabírá nové členy.

Petr Blahák