Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Čt 10°C Pá 13°C So 15°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Motosezóna začíná. Umíte se na jízdu správně obléct?

Motosezóna začíná. Umíte se na jízdu správně obléct?

Oblečení na motorku není jenom móda, ale především funkční a bezpečnostní prvek.

Zdravím, přátelé řídítek a jedné stopy. Jak pevně věřím, stroje máte už připravené a někteří z vás je už stihli provětrat po zimní pauze. Zbývá dát do pořádku jezdeckou výstroj. Oblečení na motorku není jenom móda, ale především funkční a bezpečnostní prvek. Dovede ochránit jezdce před zraněním při pádu i před nepřízní počasí.

Za kvalitní oblečení považuji takové, kde všechny chrániče a protektory sedí pevně na svých místech, nejlépe pokud jsou upevněny rovnou na tělo a nemohou se při pádu posunout mimo chráněné části, což jsou velké klouby, kolena, kyčle, lokty, ramena, páteř, ruce, obličej a celá hlava. Není vůbec špatná chráničová vesta, která obsahuje chrániče horních končetin, trupu i zad a krásně se vejde pod bundu i pod dres. Její ochranné vlastnosti jsou mimo diskusi a je super, že se dá v horkých dnech používat jen v kombinaci s tričkem. To samé platí pro kraťasy se suspenzorem, integrovanými protektory kyčlí, stehen a integrované protektory kolen a holení.

Kožené oblečení je pevnější a bezpečnější, zpočátku určitě méně komfortní. Textilní oblečení je pohodlnější a dovede být i hodně voděodolné. Jasným barvám a reflexním prvkům dávejte přednost. Přes oblečení se vyplatí vozit airbagovou vestu. Cena těchto vest se stále snižuje a některé typy už nevyžadují spojení jezdce s motocyklem pomocí aktivační šňůry.

Při výběru přilby volte raději těsnou, časem se výstelka vymačká a přilba ztrácí ochrannou schopnost. Po přibližně pěti letech provozu ji raději vyměňte za novou. Rukavice a boty vybírejte kvalitní a nešetřete na jejich ochranných prvcích. Z praxe víme, že bunda vydrží klidně celý život, ale boty na motorku a rukavice vydrží málokdy víc než tři sezony.

Bezpečnostní atestace všeho je samozřejmostí. Prohlédněte všechny homologační štítky a na protektorech vybírejte značku s piktogramem motorkáře a označení „EN 17092 level 2“. Na štítku oblečení hledejte totéž s označením „AAA“ nebo „EN 17092 AA“ pro pohodlnější typ. Výstroj s nižší úrovní ochrany si nekupujte. Cože to říkáte? Že jezdit je možné v čemkoliv? Ano, přátelé, máte pravdu, ovšem spadnete-li v kvalitním oblečení, nejspíš odejdete po svých s nějakou modřinou. Pokud upadnete v košili a v džínách, odveze vás sanitka.

Přátelé, nejezděte rychleji, než váš anděl strážný umí lítat. Podrobnosti o našich aktivitách najdete na stránkách: fechtl.cz, veslavkove.cz nebo slavkovak.cz

Těším se na společné setkání při některé naší klubové akci.

Vlastimil Jelínek

Motoklub Austerlitz