Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
So 17°C Ne 19°C Po 21°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Novinky z ISŠ Slavkov u Brna

Novinky z ISŠ Slavkov u Brna

Mistrem ČR mezi truhlářskými juniory se stal žák z Nového Jičína

Mistrem ČR mezi truhlářskými juniory se stal žák z Nového Jičína

Na výstavišti v Brně proběhlo ve čtvrtek 2. 3. 2023 při příležitosti Veletrhu nábytku a interiérového designu MOBITEX finálové kolo 5. ročníku Mistrovství České republiky oboru truhlář, vyhlášené Klastrem českých nábytkářů pro žáky tříletého učebního oboru truhlář. Hlavním cílem soutěže, organizované Integrovanou střední školou Slavkov u Brna, je podpora, zvyšování kvality a rozšiřování péče o talentované žáky a umožnit jim pravidelně měřit své dovednosti v daném oboru. Soutěž je zařazena do přehlídky „České ručičky“, zaměřené na popularizaci učňovského školství a splnila i podmínky pro zařazení do programu MŠMT Excelence. Jejím mediálním partnerem je odborný časopis Dřevařský magazín. Jedná se o soutěž jednotlivců, do jejíhož brněnského finále postoupilo 13 vítězů předchozích krajských kol proběhnuvších v rámci jednotlivých krajů ČR, k nimž se přidalo i 6 žáků z pozvaných partnerských škol ze Slovenska, Polska a Maďarska. Záštitu nad finálovým kolem převzalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR, Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR, prezident Hospodářské komory ČR Ing. Vladimír Dlouhý, CSc, senátor MUDr. Karel Zitterbart, Ph.D., Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, hejtman Jihomoravského kraje Mgr. Jan Grolich, primátorka statutárního města Brna JUDr. Markéta Vaňková, předseda představenstva Krajské hospodářské komory jižní Moravy Ing. Michal Štefl, starosta města Slavkov u Brna Bc. Michal Boudný a starosta města Rousínov Ing. Jiří Lukášek.

Ve finále ISŠ Slavkov u Brna neměla tentokrát svého zástupce, protože v těžké konkurenci Jihomoravského kraje se naši žáci museli letos sklonit před vítězným žákem z Masarykovy střední školy Letovice. Finalisté měli za úkol vyrobit před návštěvníky veletrhu v daném časovém limitu stoličku, kterou hodnotila nezávislá komise složená z odborníků z praxe. Podle hodnotící komise se svého úkolu nejlépe zhostil a stal se mistrem ČR v oboru truhlář Lukáš Klézl ze Střední školy technické a zemědělské Nový Jičín, na druhé pozici se umístil Dominik Sabol z Masarykovy střední školy Letovice a třetí příčku vybojoval Jan Brávek z SPŠ a SOU Pelhřimov. Výše jmenovaný letošní Mistr ČR Lukáš Klézl byl navíc porotou nominován k zisku zlaté plakety v projektu „České ručičky“. Nejlepším zahraničním soutěžícím se stal Konrad Wojewodzic z polské Kalwarie Zebrzydowska. Všichni soutěžící obdrželi upomínkové předměty a drobné dárky. Ti nejlepší si odnesli hodnotné ceny a vítěz i finanční odměnu, za což děkujeme všem sponzorům a partnerům této akce. Jmenovitě Jihomoravský kraj, KLASTR českých nábytkářů, České ručičky, BVV Brno, Kili Šlapanice, Berner Praha, město Slavkov u Brna, město Rousínov, zámek Slavkov u Brna, Sollus nábytek Tučapy, Dřevodílo Rousínov, DSN Brno, LIKO-S a.s. Slavkov u Brna, WOOD 4 EVER Postřelmov, WOOD&METAL design Žatčany, RAMIA workbench Písek, PROSTO interiér s.r.o. Němčany, sušárna řeziva ŠULC Rousínov, nářadí HAROM Rychnov nad Kněžnou, TOMEK Vyškov, Slavkovský pivovar, Delikomat, Coca-Cola, Pospíšil Vyškov, Truhlářství Koutňák Zvonovice.

Ing. V. Zoul, ISŠ

Kurz pivního specialisty

Dne 2. 3. 2023 se ve vzdělávacím centru České barmanské asociace Abzac konal kurz pivního specialisty. Žáci pod odborným vedením Radka Poláčka, vedoucího sekce Czech beer specialist, získali znalosti o výrobě piva, jeho druzích a skladování. V odpolední části kurzu se naučili různým technikám čepování piva. Na závěr kurzu úspěšně napsali test svých nabytých znalostí a obdrželi certifikáty. Již teď se naši žáci těší, až budou moci své dovednosti ukázat na některé ze soutěží pro pivní specialisty.

Poláčková, ISŠ

Gastro Kroměříž

Dne 8. 3. 2023 jsme se vypravily na soutěž Gastro Kroměříž. Soutěž ubíhala rychle, porotci byli milí a ochotně se nám věnovali. Soutěžní výrobek byl cupcake na téma karneval. 

Dělala jsem pistáciový korpus, náplň byla z rozmixovaného ovoce (pitahaya, kiwi, banán, med, malinový alkohol). Krém jsem použila bílkový, z poloviny obarvený přírodním barvivem z dračího ovoce. Ozdobou byla maska z modelované hmoty, na kterou jsem nakreslila různé ornamenty černou a zlatou barvou a peří z jedlého papíru. 

Chtěla bych poděkovat učitelkám odborného výcviku za přípravu a podporu při přípravě a soutěži.

Vránová, ISŠ

S Erasmem+ do Španělska

Čtyřčlenná skupina studentů oboru truhlář se na konci 25. února 2023 vrátila z měsíční stáže v rámci projektu Erasmus+. Studenti tentokrát letěli do španělské Malagy, kde pracovali v truhlářské firmě Tesesa. V dílně si vyzkoušeli práci na brousící lince, osvojili si provoz balícího zařízení a měli možnost výpomoci v lakovně. V dalších pracích využili své zkušenosti z Česka. Ve volném čase objevovali nejen krásy Malagy a její maurské pevnosti Alcazaby, ale i turistického letoviska Marbella a historického města Ronda. Také měli štěstí, že zažili každoroční karnevalový týden v Malaze spojený s průvody masek. A co ještě si studenti z pobytu odvezli?  Po měsíci v zahraničí se nám do školy vrátili samostatnější a sebevědomější mladí lidé, kteří vědí, že má smysl vyjít z komfortní zóny a udělat něco pro svůj osobní rozvoj.

Ing. Š. Freyová, ISŠ Slavkov u Brna

Sportovec roku okresu Vyškov

Ve čtvrtek 2. března 2023 se v Sokolském domě ve Vyškově uskutečnilo slavnostní vyhlášení ankety Sportovec roku okresu Vyškov. Naše Integrovaná střední škola zajišťovala večerní raut, kde hosté ochutnali speciality studené kuchyně od našich žáků kuchařů a skvělé cukrářské výrobky od našich cukrářek pod vedením učitelů odborného výcviku. Přípravu a obsluhu rautu zajistili žáci 1. a 3. ročníku oboru kuchař – číšník a cukrář se svými učitelkami. Celá akce se velmi vydařila ke spokojenosti nejen naší, ale i pozvaných hostů.

Bc. A. Procházková, ISŠ