Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
So 5°C Ne 8°C Po 9°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Obnovené barokní sochy ve Slavkově ničí turisté

Obnovené barokní sochy ve Slavkově ničí turisté

Turisté ničí po šesti letech zrestaurovanou kolekci 50 barokních soch zdobících park zámku ve Slavkově u Brna. Muzejníci i radní jsou zoufalí.

Pro odborníky bylo technicky mimořádně náročné vdechnout rozpadajícím se antickým postavám původní krásu. Lidé ale na sochy šplhají, fotí se na nicha při tom jim ulamují drobné části.

Oblíbené je zejména focení dětí. Stačí je jen na chvíli vysadit na podstavec. Skulptury přitom přicházejí o prsty, zdobené prvky, problémem jsou ulámané hlavičky kamenných ptáčků. V lepším případě zůstane úlomek na místě a restaurátoři jej k soše přilepí. V tom horším jej vandal zahodí.

Ulámané prsty i hlavičky 

"Moc nás to mrzí. Situace je natolik vážná, že se budeme muset začít bavit o tom, že bychom sochy z parku odstranili a nahradili je jejich kopiemi. Kdyby jen turisté věděli, kolik práce dalo je zachránit," řekl slavkovský starosta Michal Boudný. Sochy jsou národní kulturní památkou a za jejich poškození hrozí pokuta až do čtyř milionů korun. U barokních soch jsou sice rozmístěny tabulky vyzývající příchozí, aby se soch nedotýkali, jen část lidí je ale respektuje. "Samozřejmě že denně jsou v parku opakovaně strážníci. Dokonce na něj dohlížejí i pracovníci zámku, kteří by se ale měli věnovat své muzejnické práci. Toto není řešení," řekla mluvčí slavkovské radnice Veronika Slámová. Zatím se žádného z vandalů nepodařilo chytit. Jak zdůraznila, nikdo ani žádné honičky v parku s neukázněnými turisty pořádat nechce.

Nejmodernější tmely

Skulptury byly ještě před pár lety v zuboženém stavu. Město se nejprve muselo domoci soudní cestou toho, že je majitelem skulptur. Radnice by sama nikdy nedala miliony na rekonstrukci dohromady. Pomohl ale stát. Sochy se restaurují jedna po druhé.

Po technické stránce jde o ojedinělý projekt. Mnohým vápencovým skulpturám totiž scházely poměrně velké části, které bylo nutné a na sochy nejmodernějšími tmely připevnit. V uplnynulých letech radnice s využitím dotací investovala do obnovy parku okolo 200 milionů korun.

Slavkovský zámek je někdejším sídlem rodiny Kouniců, která patřila k nejvýznamnější moravské šlechtě. Byl stavěn tak, aby se svojí krásou vyrovnal nejhonosnějším rezidencím Francie. Odborníci jej označují za barokní perlu, a po pandemii proto zástupy jeho návštěvníků neustále rostou.

"Je mi moc líto, ale ty z  nich, kteří jsou neukáznění, musím pořádat, aby raději zůstali doma," dodal starosta.

 

Vladimír Klepáč