Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Pá 8°C So 8°C Ne 7°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Oprava průtahu městem jde do finále. Řidiči už projedou po nové silnici bez výrazného omezení

Oprava průtahu městem jde do finále. Řidiči už projedou po nové silnici bez výrazného omezení

Největší dopravní stavba, která se ve městě v posledních desetiletích odehrála v obytné části města, jde do finále

Slavkov si po dvou letech může oddechnout. Největší dopravní stavba, která se ve městě v posledních desetiletích odehrála v obytné části města, jde do finále. Řidiči se tak již můžou projet po novém povrchu silnice III/0501 v délce téměř tří kilometrů. Výrazně se také proměnily samotné ulice, jichž se stavba dotkla: Špitálská, Kollárova, Slovákova, část ČSA, B. Němcové, Lidická a Bučovická. V těchto ulicích jsou nové chodníky, vznikly bezpečné přechody pro chodce, včetně dvou zcela nových (u Penny na Špitálské a u benzinky v Bučovické). Novinkou je také kruhová křižovatka pod náměstím, moderní veřejné osvětlení, parkovací stání i přehledné křížení ulic. Ještě do konce roku začnou zahradníci také s výsadbou zeleně ve vzniklých ostrůvcích. Pokračovat pak budou v příštím roce.

Přestože silnice bude již průjezdná a zmizí zákazové značky, stavební práce zcela neutichnou ani v chladných dnech. Stavaři musí ještě dokončit část ulice Slovákova (mezi ulicí Nerudova a kruhovou křižovatkou). Kvůli asfaltování budou muset úsek ještě na cca dva dny uzavřít. Stane se tak až po dušičkovém víkendu – tedy po 2. listopadu. Dokončovat se budou také nedodělávky mimo silnici.

„Mám obrovskou radost, že tento projekt spěje ke zdárnému konci. Děkuji dotčeným Slavkovákům za trpělivost. Věřím, že výsledek za všechna ta omezení stojí. Samozřejmě si ještě musíme pohlídat detaily, abychom mohli stavbu řádně zkolaudovat. Ani poté však v ulicích neskončíme – spolu se zahradníky se budeme věnovat ozelenění, které bude v duchu již vybudovaných částí,“ uvedl starosta Michal Boudný.

Rekonstrukce průtahu je společným projektem Jihomoravského kraje a města Slavkov u Brna. Začala na jaře roku 2021 a končí na konci roku 2022. Samotné realizaci předcházela téměř šestiletá příprava. Kompletní oprava silnice „od Penny až po křižovatku k silnici I/50“ byla projektem vlastníka komunikace – tedy Jihomoravského kraje. Zbylé stavby (chodníky, veřejné osvětlení, parkovací stání, ozelenění) pak šly na vrub města Slavkov u Brna. Náklady na projekt byly 116 milionů korun, 36 milionů korun šlo z městské pokladny.    

Co všechno vzniklo?

  • Oprava silnice III/0501, povrchové úpravy a chodníky podél silnice.
  • Kompletní oprava silnice III/0501 včetně povrchu – Špitálská (křižovatka u Penny), Kollárova, Slovákova, ulice ČSA, B. Němcové, Lidická, Bučovická až po připojení na silnici I/50.
  • Kompletní rekonstrukce chodníků po celé délce silnice.
  • Nová kruhová křižovatka pod Palackého náměstí s přechody pro chodce.
  • LED veřejné osvětlení
  • Odstavné plochy pro auta – ČSA, B. Němcové, ulice Špitálská – téměř v celé délce severní strany, část ulice Kollárova – západní strana, Slovákova – několik míst po obou stranách (zejména u ubytovny), ulice Bučovická – po obou stranách v téměř celé délce (mimo zastávku a vjezdy).
  • Bezpečné přechody pro chodce a dva zcela nové (Špitálská u Penny a Bučovická u benzinky)
  • Zpřehlednění křižovatek