Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
St 22°C Čt 17°C Pá 15°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Otevřít své srdce pro druhé

Otevřít své srdce pro druhé

Otevřít své srdce pro druhé

B.Braun Domov s úsměvem – příběh dobrovolnice

Před pěti a půl lety se mi stala nehoda, která mi změnila život. Při nehodě, kterou jsem nezavinila, jsem, mimo jiné, přišla o ruku. Sice jsem se vrátila do práce, ale brzy zjistila, že práci, kterou jsem dělala, už nebudu zvládat. Jelikož mi byl přiznán plný invalidní důchod, v zaměstnání jsem skončila pracovat na úvazek, hledala jsem, čím bych mohla být prospěšná.

Přišlo mi na mysl, věnovat se dobrovolnictví. Už ani nevím, kde jsem se dozvěděla o dobrovolnictví u společnosti ADRA. Šla jsem na informativní schůzku a dozvěděla se víc informací – co dobrovolnictví obnáší a jak se můžu aktivně zapojit. V Domově s úsměvem dobrovolnický program tehdy ještě nebyl, ale ADRA hledala dobrovolníka, který umí hrát šachy, ke klientce do Vyškova, tak jsem začala dojíždět tam.

 

Dobrovolníci věnují svůj čas někomu, kdo má zájem o společnost druhého člověka, ale má omezené možnosti si ji sám vyhledat. Při dobrovolnictví věnujete trochu času, děláte společnost, zpříjemňujete klientům pobyt trávený v domově, ale nejen to. Můžete se stát součástí takové klientovy „náhradní rodiny“, protože klienti se většinou velmi těší, až za nimi jejich dobrovolníci přijdou a budou jim dělat společnost. Pro klienty je nesmírně cenné mít někoho jen sami pro sebe, někoho, kdo jim naslouchá, může si s nimi povídat o čem budou chtít, prohlížet fotky, číst, sledovat televizi, bavit se o tom, co je zajímá. Takové společné sdílení ovšem naplňuje nejen klienty, ale výměna životních zkušeností, znalostí, náhledů a osobních příběhů obohacuje i dobrovolníky.

 

Jsem ráda že jsem se dala na dráhu dobrovolnictví. Mně osobně to dává smysl a posiluje v životě. Později se mi podařilo dostat dobrovolnictví také k nám do Domova s úsměvem, kde jsem nějaký čas působila také jako kontaktní osoba. V současné době docházím do Domova s úsměvem ve Slavkově jako dobrovolnice za našimi klienty na skupinové aktivizace a za jedním klientem hrát šachy. 

Z mého pohledu má velký smysl věnovat svůj čas někomu jinému – otevřít svoje srdce pro druhé. Nabízet radost, lásku, udělat si čas a potěšit ostatní dává sílu nejen obdarovaným, ale posiluje i vás, a to je vám odměnou. 

  • Martina Ruská, dobrovolnice

 

Jak se stát dobrovolníkem?

Humanitární organizace ADRA, o.p.s. organizuje dobrovolnické programy už mnoho let. Dobrovolníci na úvod absolvují úvodní odpolední školení spojené s osobním pohovorem, poté se aktivně zapojí do vybraného programu. Přímo v zařízení B.Braun Domov s úsměvem se o dobrovolníky stará kontaktní osoba – sociální pracovnice domova, ze strany Adry pak koordinátorka dobrovolníků. Dobrovolnictví má jasně ošetřený právní rámec, pro dobrovolníky jsou organizovány pravidelné supervize.

Máte-li zájem přidat se k dobrovolníkům Domova s úsměvem, využijte některý z kontaktů níže. Na všechny zájemce se těšíme a každá darovaná chvíle má cenu.

  • Lenka Kvasničková, koordinátorka dobrovolníků DC ADRA Brno – pobočka Vyškov

 

Kontakty:

Martina Ruská – 775 040 972 (informace o dobrovolnickém programu v B. Braun Domově s úsměvem; od 1.6.2023 pod ALZHEIMER HOME z.ú.)

Lenka Kvasničková – +420 720 950 934, lenka.kvasnickova@adra.cz

www.adra.cz