Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Út 9°C St 8°C Čt 11°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Po dvou letech skončila ve Slavkově nejnáročnější dopravní stavba.

Po dvou letech skončila ve Slavkově nejnáročnější dopravní stavba.

Město propojuje opravená tříkilometrová silnice. Vznikla kruhová křižovatka, opravily se chodníky

Téměř tři kilometry opravené silnice, okružní křižovatka, nové chodníky, veřejné osvětlení. Parkovací stání, upravené křižovatky, ale i nově vybudované přechody pro chodce nebo kanalizační potrubí. Slavkov u Brna udělal slavnostní tečku za jednou z největších dopravních staveb novodobé historie města. Symbolickou pásku přestřihli představitelé kraje, města a dodavatele stavby ve středu 14. prosince. 

 „Mám obrovskou radost, že tento projekt dospěl ke zdárnému konci. Děkuji dotčeným Slavkovákům za trpělivost. Věřím, že výsledek za všechna ta omezení stojí. V příštím roce nás už čeká jen příjemná práce - spolu se zahradníky se budeme věnovat ozelenění, které bude v duchu již vybudovaných částí,“ uvedl starosta Michal Boudný.

Připomněl, že akce výrazně proměnila širší centrum města - ulice Špitálská, Kollárova, Slovákova, část ČSA, B. Němcové, Lidická a Bučovická. V těchto ulicích jsou nové chodníky, vznikly bezpečné přechody pro chodce, včetně dvou zcela nových (u Penny na Špitálské a u benzinky v Bučovické). Novinkou je také kruhová křižovatka pod náměstím, moderní veřejné osvětlení, parkovací stání, přehledné křížení ulic i úprava inženýrských sítí.

Rekonstrukce průtahu je společným projektem Jihomoravského kraje a města Slavkov u Brna. Dodavatelem stavby byla společnost IDS Olomouc. Práce začaly na jaře roku 2021 a končí na konci roku 2022. Samotné realizaci předcházela téměř šestiletá příprava. Kompletní oprava silnice III/0501 byla projektem vlastníka komunikace – tedy Jihomoravského kraje. Zbylé stavby (chodníky, veřejné osvětlení, parkovací stání, ozelenění) pak šly na vrub města Slavkov u Brna. Náklady na projekt byly 112 milionů korun, 36 milionů korun šlo z městské pokladny, 76 milionů hradil majitel komunikace - Jihomoravský kraj. 4 miliony korun pak stály projektové práce a ozelenění.

Co všechno vzniklo?

Kompletní oprava tříkilometrové silnice III/0501 včetně povrchu – Špitálská (křižovatka u Penny), Kollárova, Slovákova, ulice ČSA, B. Němcové, Lidická, Bučovická až po připojení na silnici I/50.

Kompletní rekonstrukce chodníků po celé délce silnice.

Nová kruhová křižovatka pod Palackého náměstí s přechody pro chodce.

LED veřejné osvětlení

Odstavné plochy pro auta – ČSA, B. Němcové, ulice Špitálská – téměř v celé délce severní strany, část ulice Kollárova – západní strana, Slovákova – několik míst po obou stranách (zejména u ubytovny), ulice Bučovická – po obou stranách v téměř celé délce (mimo zastávku a vjezdy).

Bezpečné přechody pro chodce a dva zcela nové (Špitálská u Penny a Bučovická u benzinky)

Zpřehlednění křižovatek