Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Čt 11°C Pá 9°C So 6°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Poklady nejen z depozitářů

Poklady nejen z depozitářů

Smaltované nádobí a další zajímavé předměty můžete spatřit na výstavě „Od hlíny k hliníku aneb z domácností našich babiček“.

Ve sbírkovém fondu Zámku Slavkov-Austerlitz se nachází množství zajímavých předmětů z různých oblastí lidské činnosti. Setkat se s nimi můžete v expozicích a při příležitostných výstavách.

Víte že …

v domácnostech se již od první poloviny 20. století vzácně vyskytovalo hliníkové nádobí, zejména však příbory. Hliník byl objeven roku 1825 dánským fyzikem Hansem Christianem Oerstedem (1777-1851). Český název mu dal přírodovědec Jan Svatopluk Presl (1791−1849), latinský název aluminium pochází z latinského slova „alumen“, které označovalo kamenec.

K největšímu rozmachu používání hliníkového nádobí však dochází až v 60. a zejména v 70. letech 20. století. Již od 60. let 20. století se vyráběly známé ešusy, které jsou dosud uchovávány v mnohých domácnostech. Dlouho používané byly rovněž příbory, hrníčky, hrnce a kastroly, pánve, mlékovary, odšťavňovače a jiné, hojně používané kuchyňské nádobí.

Následně však výzkum ukázal, že používání hliníkového nádobí může být zdraví škodlivé, zejména při jeho využívání v kyselém prostředí.

V současné době je hliník – díky svým vlastnostem  jako jsou dobrá vodivost, odolnost proti vnějším vlivům a nízká hmotnost, využíván zejména v elektrotechnice, stavebnictví a letectví. Neustala ani výroba hliníkového nádobí pro domácnosti.  Toto nádobí je však opatřeno ochrannou vrstvou, která zlepšuje vlastnosti a zabraňuje uvolňování hliníku do zpracovávaných potravin. 

Hliníkové nádobí a další zajímavé předměty můžete spatřit na výstavě

„Od hlíny k hliníku aneb z domácností našich babiček“.

Výstava potrvá do 10. 12. 2022.

Vladimíra Zichová, Zámek Slavkov-Austerlitz