Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
So 5°C Ne 7°C Po 9°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Poklady nejen z depozitářů

Poklady nejen z depozitářů

Samovary a další zajímavé předměty můžete spatřit na výstavě „Od hlíny k hliníku aneb z domácností našich babiček“.

Ve sbírkovém fondu Zámku Slavkov-Austerlitz se nachází množství zajímavých předmětů z různých oblastí lidské činnosti. Setkat se s nimi můžete v expozicích a při příležitostných výstavách.

Víte že …

první samovary se objevily v Číně, byly však používány pouze k ohřívání vody. Samovary k přípravě čaje se začaly vyrábět až v Rusku v polovině 18. století. Centrem výroby samovarů se stala Tula, kde v roce 1778 vznikla první specializovaná dílna na výrobu samovarů - doložená rovněž písemně. V roce 1803 měl závod již 26 zaměstnanců. Samovary se vyráběly z mosazi, mědi, alpaky a postupně i z nerezového materiálu. Není bez zajímavosti, že ještě na počátku 19. století se samovary prodávaly „na váhu“.

Samovary se lišily jak tvarem, tak způsobem ohřevu vody. Šlo o velmi zdobné a řemeslně náročné výrobky. K ohřevu se používalo dřevěné uhlí, líh, petrolej, ve 20. století rovněž elektřina. Pořízení samovarů nebylo nejlevnější záležitostí, proto se ve střední Evropě objevují pouze v bohatších rodinách, kde se staly symbolem luxusu.

Samovary a další zajímavé předměty můžete spatřit na výstavě

„Od hlíny k hliníku aneb z domácností našich babiček“.

 Výstava potrvá do 10. 12. 2022.

 Vladimíra Zichová, Zámek Slavkov-Austerlitz

 Foto: Secesní lihový samovar z konce 19. století. Ze sbírek ZS-A.