Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
So 7°C Ne 8°C Po 9°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Předváclavský víkend

Předváclavský víkend

Jarmark, nafukovací planety i zahrádkářská výstava

Obří nafukovací modely vesmírných těles z brněnské hvězdárny. Mobilní digitárium s promítáním pořadů o vesmíru, vědecké pokusy v režii populárního zábavního parku Vida!. Kreativní dílny od centra volného času Lužánky. Nebo digitální dílna FabLab, kde se děti budou moci seznámit s moderními technologiemi ve výrobě. Oblíbená výstava ovoce a zeleniny od slavkovských zahrádkářů. Nejen tento program obohatí tradiční Václavský jarmark, který se uskuteční v sobotu 17. září od 9.00 do 16.00 v zámeckém parku.

Návštěvníci se kromě chytré zábavy můžou těšit také na cimbálovou muziku. V zámeckých konírnách zase budou k vidění soutěžní návrhy nové školy všech zúčastněných studií. V plánu je také křest druhého vydání knihy o Václavu Robertovi Kounicovi od slavkovského spisovatele a politického vězně Oldřicha Klobase.

Od pátku 16. září až do neděle 18. září se můžete přijít také pokochat výpěstky zahrádkářů ze Slavkova a okolí. Tradiční výstava ovoce a zeleniny bude otevřená od 9 do 17 hodin, s tím že v pátek bude určena pro školní skupiny. Spolu s hlavní expozicí ovoce, zeleniny a vazeb floristek si návštěvníci prohlédnou expozice včelařů, kaktusů, motýlů, bylinek a trvalek. Děti MŠ a žáci ZŠ výstavu doplní svými výtvarnými pracemi na téma „Krása a zdraví ze zahrady“.

Opravdovým klenotem je pak sobotní prodej jablečného moštu, pravých švestkových povidel, jablek od pěstitele ze Střílek z letošní úrody, včelařské produkty místních včelařů. Posedět můžete u dobrého vína s přáteli a ochutnat pravý burčák od vinaře. Připravena bude také ochutnávka jablečných dezertů. Na Václavském jarmarku si můžete zakoupit dekorativní řemeslné výrobky, různé pochutiny a nápoje. Vstup je zdarma.

Sobotnímu programu bude předcházet páteční akce zaměřená na děti ze slavkovských škol a školek. Děti se budou moci místo vyučování zúčastnit všech vzdělávacích aktivit, které pro ně připraví oblíbené populárně-naučné instituce. V parku pak budou nafukovací modely svítit až do 22.00. V osm hodin večer vás zveme na společné rozsvícení jakýchkoli světelných, nehořících, bodů (lampióny, mobily, baterky, světelné meče…).

Program předváclavského víkendu

Pátek 16. 9.
Věda v parku
8.30 – 14.00
(primárně pro děti ze slavkovských škol)

  • Hvězdárna a planetárium: vesmírné modely, digitální planetárium v zámeckých konírnách
  • VIDA!: vědecké pokusy
  • Centrum volného času Lužánky: Polybus
  • FabLab: digitální dílna
  • Výstava ovoce a zeleniny

20.00
Sraz světlušek u vesmírných modelů (rozsvítíme spolu zámecký park nehořlavými světelnými body)

Vesmírné modely budou nafouknuté po celý den pouze za dobrého, nevětrného počasí!

Sobota

  1. 9.

9.00 – 16.00    Václavský jarmark

9.00 – 16.00    Věda v parku pro veřejnost (digitárium v konírnách, vesmírné modely, VIDA!, Lužánky, FabLab)

                       Pozn. Ve vesmírném digitáriu budeme promítat každou půlhodinu, kapacita je 25 lidí. Promítají se pořady z produkce Hvězdárny a planetária Brno. Poslední promítání bude v 15.30.

10.00 – 14.00   Cimbálovka u vínka u zámeckých schodů

9.00 – 17.00     XVI. Oblastní výstava ovoce a zeleniny, zámecké konírny

9.00 – 17.00     Architektonická soutěž na novou svazkovou školu Dr. Václava Kounice: výstava soutěžních návrhů v zámeckých konírnách

15.00               Křest druhého vydání knihy Oldřicha Klobase o Václavu Robertovi Kounicovi: Šlechtic nejen rodem

Neděle

     18. 9.

9.00 – 17.00     XVI. Oblastní výstava ovoce a zeleniny, zámecké konírny