Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Út 9°C St 6°C Čt 10°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Příběh netradičních osvoboditelů: I Slavkov si připomene osud tisíců mrtvých koní bojujících za konec války.

Příběh netradičních osvoboditelů: I Slavkov si připomene osud tisíců mrtvých koní bojujících za konec války.

Akce k připomenutí 76. výročí konce Druhé světové války a osvobození Československa spojeneckými vojsky protinacistické koalice.

Členové historického spolku Acaballado připomenou ve Dnech osvobození příběh koní, kteří sehráli klíčovou roli při posledních výstřelech druhé světové války na Moravě. Jen u Lanžhota jich zahynulo na 2000. Jejich osud proto uniformovaní muži připomenou symbolickou třídenní jízdou Rudé armády nejen v dobových vozidlech, ale také na koních. Téměř devadesátikilometrovou trasu odstartují ve čtvrtek v Hruškách u Břeclavi, nocovat budou ve Velkých Hostěrádkách, druhou noc pak rozloží dobový tábor v zámeckém parku ve Slavkově u Brna. Akce vyvrcholí na brněnském ústředním hřbitově, u hromadného pohřebiště osvoboditelů.

 

Ve dnech pochodu budou přenášeny na sociální sítě (fcb spolku Acaballado) příběhy dokumentující tuto složitou dobu. Diváci se můžou seznámit s popisem uniforem i dalšími fakty. Podkladem jsou materiály zpracované v knize Osvobození jižní Moravy 1945 autorů otce a syna Schilbergerových. 

 

Kniha nedávno zesnulých historiků vychází v novém, doplněném vydání koncem května tohoto roku a patří mezi to nejlepší, co bylo k tomuto období u nás publikováno.

 

Trasa přesunu je inspirována přesuny spojeneckých armád na území Moravy. Akce ze zúčastní okolo 50 účastníků v dobových uniformách a civilu, zhruba desítka koní a několik kusů historické techniky. 

"Události jara 1945 patří bezesporu k nejvýznamnějším milníkům naší novodobé historie. Kousek na jihu Moravy se v té době stal jedním z nejkrvavějších válčišť tehdejší Evropy. Velmi těžce k nám přicházela svoboda. Armády Sovětského svazu, Rumunského království a Československého sboru v SSSR zde sváděly kruté boje se zbytky Německé a Maďarské armády. Němci se snažili za každou cenu udržet ústupové cesty do Bavorska a Spojenci chtěli naopak co nejdříve tyto cesty přerušit. A proto urputnost boje v podstatě o každou moravskou vesnici si v ničem nezadala s heroickými zápasy na východní frontě. Zde bok po boku bojovali mladí rudoarmějci spolu s našimi občany, ale zároveň civilní obyvatelstvo na vlastní kůži zažívalo krutost války v té nejsyrovější podobě. Tato skutečnost nijak nesnižuje hrdinství vojáků Rudé armády či našich Rumunských spojenců. Naopak po dlouhých šesti letech přicházela svoboda. Taktika Rudé armády byla postavena na jezdecko-mechanizovaných jednotkách. Kdy obrněnou techniku doplňovali jezdci na koních. Pro mnohé upadlo do zapomnění, že symbolem přicházejícího míru, nebyl jen tank, ale i voják na koni.  Jenom v bojích u Lanžhota zahynulo přes 2000 koní. A proto chceme letos tuto historickou událost připomenout pochodem jízdní jednotky Rudé armády na koních. Celá akce bude zahájena 6. 5. v obci Hrušky u Lanžhota, bude kopírovat pohyb Rudé Armády, aby 8. května v 17:00 zakončila vzpomínkovým aktem na ústředním vojenském pohřebišti v Brně. Chceme sobě i druhým připomenout jak těžce se rodila naše svoboda," řekl organizátor akce Ivan Vystrčil. 

Akci pořádá spolek Acaballado z. s. ve spolupráci s městem Slavkov u Brna zámkem Slavkov - Austerlitz, obcemi Hrušky (okr. Břeclav) a obcí Velké Hostěrádky.

Akce se koná pod záštitou senátora Mgr. Jiřího Duška, PhD.

 

Program akce

Čtvrtek – 6.5.2021

8:30 – nástup – zahájení akce

10:00 – odchod na trasu pochodu: 

Osa Pochodu je : Hrušky, Prušánky, Bořetice (zde se plánuje přestávka na oběd) a dále Boleradice, Klobouky u Brna, Velké Hostěrádky ).

Předpoklad příchodu do Velkých Hostěrádek je v cca 17:00 Trasa je dlouhá cca 40 Km.

 

Trasa zde: https://mapy.cz/s/domudehanu

  

 

Pátek – 7. 5. 2021

10:00 – odchod na trasu pochodu:

Osa: Velké Hostěrádky, Hrušky (oběd)  Slavkov u Brna – zámecký park. Předpoklad příchodu do Slavkova 15:00 hod. Zde postavíme tábor a převezeme řidiče pro auta zaparkovaná v Hruškách u Břeclavi. Trasa je dlouhá cca 22 km.

 

Trasa zde: https://mapy.cz/s/nemotomaga

  

Sobota – 8. 5. 2021

 

9:00 nástup

9:30 – pietní akt u pomníku v zámeckém parku

12:00 – odjezd směr Brno

Trasa: Slavkov, Křenovice, Ponětovice, Chrlice, Brno – ústřední pohřebiště délka cca 22 Km

17:00 – krátký pietní akt (zakončení akce).

 

 

Technické informace:

 

Celá akce je v režimu „Audiovizuální tvorby“. Každý účastník se prokáže negativním testem na Covid, ne starším 3 dny a příslušnou pracovní smlouvou.

Pořadatelem je Acaballado, z.s. a vše financuje z privátních zdrojů a darů.