Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Pá 10°C So 8°C Ne 7°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Profesor Táborský věnoval městu bronzovou bustu TGM

Profesor Táborský věnoval městu bronzovou bustu TGM

Navštívil naše město hned dvakrát.

K příležitosti 172. narozenin Tomáše Garrigue Masaryka získalo město vzácnou bronzovou bustu s jeho tváří. Slavkovu ji věnoval prof. Miloš Táborský, který ve městě žije. Jedná druholití díla slavného kubistického sochaře Otto Gutfreunda.

„Město Slavkov u Brna dosud nemá žádnou hmatatelnou připomínku na muže, který položil základy našeho státu. Přitom v období první republiky navštívil naše město hned dvakrát. Tato nádherná busta bude připomínat nejen jeho zájem o náš region, ale zejména poselství, které ve městě proslaveném evropským krveprolitím pronesl a které je dnes tak aktuální: Mír a smír mezi sebou a mezi národy!“ uvedl starosta Michal Boudný.  

Město nyní navrhne důstojné místo pro její umístění do veřejného prostoru. Odhalení je plánováno na datum Masarykova skonu, tedy 21. září.

Busta TGM není prvním darem, který profesor Táborský městu poskytl. V uplynulých letech věnoval několik desítek javorů, které zakořenily v ulicích Pod Vinohrady a Slunečná.

Děkujeme!

 

Kdo je prof. Miloš Táborský CSc., FESC, MBA

 

Je předsedou České kardiologické společnosti. Studoval na Univerzitě v Münsteru (Německo). Působil i v kardiocentru v Lipsku (Německo). Disertační práci na téma „Biventrikulární stimulace u nemocných s pokročilým srdečním selháním“ obhájil na 1. LF UK Praha v roce 2001. Docentem vnitřního lékařství byl jmenován v roce 2006 na LF MU Brno. Od roku 2001 do roku 2006 byl předsedou Pracovní skupiny arytmie a trvalé kardiostimulace České kardiologické společnosti. Je členem výboru České kardiologické společnosti a dále také členem Deutsche Kardiologische Gesellschaft (Německo) a Cardiac Electrophysiology Society (USA). Profesorem se stal na lékařské fakultě univerzity Palackého v Olomouci. V současné době žije ve Slavkově u Brna.