Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
St 22°C Čt 15°C Pá 13°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Ptákem roku 2024 je rehek domácí

Ptákem roku 2024 je rehek domácí

Rehek domácí (lidově též zvaný kominíček nebo čermáček) je malý pěvec. Rehek domácí (Phoenicurus ochruros) na trůnu ptáka roku střídá poláka velkého.

Udělením tohoto čestného titulu chtějí ornitologové upozornit na to, že i běžné druhy ptáků mohou napomoci porozumění, jak změna klimatu ovlivňuje rozšíření druhů a chování jednotlivých populací.

Původně vysokohorský druh se během několika staletí stal souputníkem člověka. Zatímco dříve byla naše hnízdní populace přísně tažná, v posledních letech lze v některých městech pozorovat přezimující jedince. To vše patrně souvisí s oteplováním planety.

Mezi hlavní znaky rehka domácího patří šedavé nebo černošedé zbarvení a nápadný rezavý ocas, kterým často pocukává. Během hnízdění se živí hmyzem, pavoukovci a dalšími bezobratlými živočichy, mimo hnízdění si jídelníček zpestřuje rostlinným materiálem. Rehci domácí přilétají do Česka ze zimovišť ve Středomoří v březnu. Samice snáší 4 až 5 bělavých vajec a vyvádí mláďata dvakrát do roka, výjimečně až třikrát.

Rehkovi domácímu se u nás daří dobře. Zvlášť si oblíbil lidská sídla. Populace dlouhodobě vykazuje mírný vzestup početnosti. S oteplováním klimatu se tento druh postupně šíří na sever Evropy.

Podobný rehkovi domácímu je rehek zahradní, se kterým se může rehek domácí křížit a vyvádět plodné potomky.