Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Pá 15°C So 16°C Ne 19°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
RADY DO ZAHRADY – březen 2022.

RADY DO ZAHRADY – březen 2022.

Pranostika:  Dá-li nebe deštíčka, bude růsti travička.

   Sluneční paprsky pomalu začínají probouzet přírodu. Je to příjemný čas očekávání lepšího počasí po táhlé zimě plné mraků, větrů a mlh. Na zahradně nás však čeká spousta práce. Dříve než začneme s generálním úklidem, výsadbou a výsevem  provedeme jarní řez stromů.

     Nejdříve začneme u jádrovin u kterých můžeme provádět jarní střih od doby, kdy pomine období velkých mrazů až do rašení poupat.

     U nově vysazených ovocných stromků, které jsme vysadili na podzim loňského roku (nejvhodnější doba výsadby) provedeme řez, tak jak je uvedeno na obrázku č. 1 , Terminální výhon zkrátíme tak, aby byl o 15 – 20 cm delší jak postranní větvičky. V nově vznikající korunce ponecháme 3 – 5 postranních větvi, které zkrátíme na 3 očka, kdy poslední směřuje z korunky ven a tím bude vytvářet vzdušnou a pevnou budoucí korunu stromu.

     Výchovný řez ovocných stromů je nutno provádět nejméně prvních pět roků růstu. Aby byla koruna stromu vzdušná, odstraníme všechny větvičky které směrují do koruny stromu a nebo se vzájemně kříží. Dále zlomené, poškozené, suché a nemocné. Napomoci nám může obrázek č. 2, kde je znázorněn postup při duté kotlovité koruně stromu.

     Řez peckovin je vhodné provádět až v době, kdy již proudí míza. S řezem broskvoní počkáme do počátku rozvíjení poupat a v doby květu. Tímto opožděným  řezem omezíme vytváření klejotoku. Rány po řezu začistíme a větší  zatřeme štěpařským balzámem a nebo latexem.

     Odborné informace pro úspěšné pěstování ovoce, zeleniny, květin a úpravu zahrad najdete v časopise ZAHRÁDKÁŘ, který si můžete předplatit s výraznou slevou  na www.zahradar.org nebo na 800 100 134.

 

       Bohatou úrodu a radost ze zahrady přejí zahrádkáři ZO ČZS Slavkov u Brna a Vladimír Luža