Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
St 8°C Čt 11°C Pá 12°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
RADY DO ZAHRADY – srpen 2022

RADY DO ZAHRADY – srpen 2022

Jaké počasí o svatém Bartoloměji, takové bude i celý podzim.

 Letní měsíce s vysokými teplotami na které jsme se v zimě tolik těšili jsou příjemné pro dovolenou a odpočinek. Přírodě však neprospívají.

 Sucho v létě a čím dál méně vody nás nutí s ní dobře hospodařit. Snažme se proto v zahradě udržet tu dešťovou, aby neodtékala do kanalizace. Její výhodou je, že je pro zalévání přirozenější než ta tvrdá a ledová ze studny.

 Jak tedy na to, abychom ji měli dostatek a při zalévání dokonale využili.

 Dříve pod každým okapem stával sud, do kterého se zachytávala dešťová voda. Používala se nejen na zalévání, ale také na praní prádla pro její měkkost.

 Vraťme se k tomu a zachycujme dešťovou vodu do sudů, kontejnerů, barelů a jiných zásobníků. Aby nám nerušily vzhled zahrady, vysaďme v okolí popínavé rostliny. Ne každý si může s finančních důvodů pořídit podzemní nádrž a nebo zahradní jezírko ze kterého voda prosakuje do půdy.

 Rostlinám bychom měli dát dostatek vláhy a to pravidelným a intenzivním zaléváním až na večer, aby se voda rychle neodpařila. Zaléváme ke kořenům, aby voda prosákla hlouběji a déle se v půdě udržela.

 Perfektně střižený trávník velmi rychle prosychá, a proto je vhodné v letních měsících ponechat bujnější růst, který zadrží vice vláhy a nenechá ji vyschnout.

 Dalším z dobrých způsobů je mulčování. Mulč zadržuje vodu a zároveň brání růstu plevelů, udržuje stabilnější teplotu půdy, ta se pak tolik neodpařuje a v zimě nepromrzá. V záhonech lze mulčovat posekanou trávou, ale nesmí být chemicky ošetřena proti růstu plevele. Můžeme též použít jakoukoliv biohmotu: kůru, listí, jehličí. Dodává vláhu a také díky tlení do půdy pronikají živiny.

 Velmi výhodná je kapková závlaha, ze které voda prosakuje ke kořenům, tak že nedochází takřka k žádnému odpařování.

Bohatou úrodu a radost ze zahrady přejí zahrádkáři ZO Slavkov u Brna

                                                                                   Vladimír Luža