Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Pá 8°C So 8°C Ne 7°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
RADY DO ZAHRADY – únor 2022

RADY DO ZAHRADY – únor 2022

Pranostika: Když na Hromnice ze střech teče, zima dlouho se povleče.

 Bílení stromů patří k osvědčeným zahrádkářským postupům, které mají ochránit stromy před mrazem a teplotními výkyvy. V posledních střídajících se ročních obdobích jsou zimy mírné a noční mrazy přicházejí až v předjaří, kdy se již stromy probouzí a míza v pletivu začíná proudit do korun stromů, aby probudila spící květní a listové pupeny. Právě pozdní mrazy způsobují popraskání citlivé kůry ovocných stromů. Do prasklin mohou vnikat infekce a zárodky dřevokazných hub. Abychom tomu zabránili zatřeme již způsobené rány štěpařským balzámem.

      Těmto situacím můžeme zabránit natřením kmenů a silnějších větví vápenným mlékem. Připravíme si jej ze tří dílů vody a jednoho dílu hašeného vápna. Nejvhodnější doba  pro nátěr stromů je pozdní podzim a velmi brzké jaro, dříve než sluneční paprsky začnou nabírat na síle. Nátěr také snižuje riziko výskytu hmyzích škůdců, mechů a lišejníků. Je biologicky odbouratelný, nenarušuje životní funkce stromů a je bezpečný pro zvířata.

     Pokud jsme na podzim po opadu listů provedli hlavní ošetření proti KADEŘAVOSTI, je nutno na začátku jara, kdy se teplota po více dnech ustálí nad 7°C provést další postřik měďnatým přípravkem – Champion 50 WP.

     V loňském roce ve velké míře napadla hrušně REZ HRUŠŇOVÁ, která se na jaře na hrušně stěhuje z jalovců čínských a chvojky. Na tuto chorobu není zatím schválen žádný ochranný prostředek. Pro omezení výskytu můžeme použít  Delan 700 WDG, Horizon 250 EW, Talent nebo  přípravky na strupovitost Discus. Scala, Sercadis.

     Nesmíme zapomenout na základní jarní ošetření ovocných stromů, kterým omezíme výskyt svilušek, puklic, štítenek a dalších přezimujících škůdců. Použít můžeme přírodní insekticid Imporo. Proti strupovitosti a padlí použijeme Discus, Scala, Dagonis.  Podrobnější odborné informace najdete na www. agromanual.cz .

    Bohatou úrodu a radost ze zahrady přejí zahrádkáři a Vladimír Luža