Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Čt 12°C Čt 15°C Pá 14°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
RADY DO ZAHRADY – září 2025

RADY DO ZAHRADY – září 2025

Pranostika: Divoké husy na odletu – konec i babímu létu.

V měsíci červenci a srpnu zrají na stromech letní odrůdy ovoce a pěstitelé se mohou radovat z bohaté úrody. Toto ovoce je většinou určeno k přímé konzumaci, kuchyňské úpravě anebo k obdarování rodinných příslušníků a přátel. Až úroda z pozdních odrůd je vhodná k uskladnění. Abychom si mohli doplnit potřebné vitamíny v zimních měsících, musíme na to myslet již při samotné sklizni. Protože právě to, kdy a jakým způsobem ovoce sklízíme ovlivní  jeho následnou trvanlivost. Na co si tedy dát pozor u jednotlivých ovocných druhů.

    Sklízejte ho v době, kdy je zralé, ale ne přezrálé. Například u jablek a hrušek zralost prozradí i barva jadérek – mají být hnědá. U švestek zralost prozradí i „našedlý“ poprašek, který lze snadno setřít – plody se jim brání před vysycháním a je to známka, že nastala vhodná doba je sklidit. Čím je ovoce měkčí, tím kratší dobu vydrží třeba i v lednici. Ovoce je lepší sklízet brzy ráno, když ještě není teplo a nesvítí sluníčko, nebo až po západu slunce.

    Ke skladování se hodí jen zdravé a nepoškozené kusy, takže buďte při skladování opatrní a zbytečně si je neotlučte. Za poškození se třeba u jablek považuje i utržená stopka, po níž zůstane v ovoci otvor, kudy pronikají nečistoty a může se začnout kazit. Jablka a hrušky do beden nesypejte, ale pokládejte po jednom. Bedýnky můžete předem vystlat třeba kartonem či slámou. Bedýnky uložte do chladných prostor a udržujte stálou teplotu a vlhkost.

    V panelákové sklepě bývá teplo a hodně sucho a není to vhodné prostředí pro delší skladování. Jablka a hrušky dejte na balkon. Každý kus  zabalte zvlášť do tenkého papíru, opatrně vložte do polystyrenové krabice a postavte ji na balkoně na místo, kam nasvítí slunce. Až začne mrznout, přehoďte přes ni deku nebo ji jinak chraňte před mrazem. Občas plody překontrolujte, a kdyby se objevily známky plísně, napadený kus ihned odstraňte. Ovoce určené na dlouhodobější skladování se mýt nemá.  Před uložením do ledničky je dobré jej umýt, aby se nežádoucí mikroorganismy nerozšířily na další na další potraviny. Plody si totiž přirozeně vytvářejí na povrchu prostředí, které je nějakou dobu chrání před plísní – a to smyjete. Důvodem, proč ovoce před konzumací omýt, jsou i pesticidy, které se z nemytých plodů mohou dostat do organismu. Ale nestačí jen lehké opláchnutí. Pod teplou tekoucí vodou plody omývejte 15 až 30 vteřin. Chcete odstranit pesticidy ještě lépe a účinněji? Udělejte si mycí lázeň a ovoce a zeleninu do ní ponořte alespoň na 15 minut. Pak vše vyndejte, opláchněte čistou vodou a osušte. Jak takovou účinnou lázeň připravit?

Do necelého litru (900ml) teplé vody přidejte 100 ml octa nebo citronové šťávy. Do litru teplé vody přidejte zarovnanou lžičku soli. Do litru vody přidejte 3 lžíce jedlé sody.

Informace o činnosti naší organizace najdete na www.zahradkari.cz/zo/slavkovubrna

Bohatou úrodu a radost ze zahrady přejí zahrádkáři ZO ČZS Slavkov u Brna.

Vladimír Luža