Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
St 22°C Čt 17°C Pá 15°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Rady do zahrady - červen

Rady do zahrady - červen

Rady do zahrady - červen

Pranostika: Prší-li v den svatého Jana Křtitele (26.6.), louskáme červivé ořechy nesměle.

Květy meruněk a broskvoní letos poničily brzké jarní mrazíky, a tak úroda bude minimální. Ostatní ovocné stromy však bohatě odkvetly, lze tedy očekávat bohatou úrodu. Abychom ji také sklidili , musíme se o stromy řádně postarat přihnojením, probírkou plodů, ochranou proti škůdcům a sledováním zdravotního stavu stromů.

Šarka slivoní je velmi nebezpečná choroba slivoní, která se projevuje okrouhlými defekty na pecce a na plodech – připomínající nerovnosti a kruhové vklesliny. Dužnina na místech deformací bývá načervenalá, žilnatá, nekrotická a nakyslá. Na peckách i listech lze dobře pozorovat typické světlejší, odbarvené prstencové skvrny v podobě kroužků.

Mšice jsou hlavním přenašečem šarky na jiné náchylné stromy. Proto věnujme velkou pozornost jejich likvidaci. Šarka slivoní je nevyléčitelná. Aby se nemoc dále nešířila je nutné napadený strom vykácet a spálit.

Jako náhradu lze vysadit tolerantní slivoně z uznaných ovocnářských školek. Tolerantní odrůdy slív jsou: Čačanská lepotica, Čačanská najbolja, Gabrovská, Presenta, Hanita, Katinka, Elena, Nancyská mirabelka, Vazonova a Durancie. Tolerantní meruňky: Early orange, Henderson, Stella, Sunglo, Wecod.

Bohatou úrodu a radost ze zahrady přejí zahrádkáři ZO ČZS Slavkov u Brna.

Vladimír Luža