Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
So 17°C Ne 19°C Po 21°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Rady do zahrady - červenec

Rady do zahrady - červenec

Pranostika: V červenci do košile rozdělej se, a v prosinci po uši oděj se.

    Je zde nejteplejší měsíc v roce, měsíc dlouho očekávaných zahrádkářských dní. Přichází období sklizně rajčat, paprik, okurek, cuket, lilků a patisonů. Češeme dozrávající rybíz, angrešt, zahradní borůvky a maliny. Dokončujeme sklizeň pozdních jedno plodících odrůd jahodníků. Jestliže chceme jahodníkový porost zachovat, odstraníme všechny staré listy, na kterých jsou a nebo se mohou vyskytovat listové choroby.

    Při dozrávání a sklizni kontrolujeme zdravotní stav rostlin. Na plodech jádrovin se mohou objevit mírně propadlé, tmavě zbarvené 3 – 5 mm velké skvrny, které jsou způsobeny nedostatkem vápníku v plodech. Citlivé odrůdy jsou Bohemia, Rubín, Šampion, Topaz, Dukát, Coxova reneta a z novějších Lipno, Rozela, Admirál. K omezení této Ca – deficentní hořké skvrnitosti používáme přihnojení na list vápennými hnojivy ( chlorid vápenatý, ledek vápenatý, Wuxalsus Ca) v pravidelném intervalu 10 – 14 dní při 3 – 6 opakování.

    Polovina měsíce je doba sklizně česneku, kterou bychom neměli promeškat. Při pozdní sklizni se nám palice  česneku rozpadají a špatně se skladují. Indikátorem správné doby sklizně je napřímení zahnutého stvolu s pacibulkami u paličáků.

    V době sucha vydatně zaléváme dozrávající bobuloviny, jabloně, meruňky a broskvoně, čímž zvýšíme výnosy ovoce. Při zavlažování zeleniny zabráníme delšímu orosení listů, které je nejčastější příčinou rozvoje listových chorob rajčat. Odstraňování spodních listů až po první zrající vijan omezí přenosu listových chorob rajčat. Odstranění listů nesmí být radikální, protože listy chrání plody před slunečním úpalem a přehřáním.

Bohatou úrodu a radost ze zahrady přejí zahrádkáři a Vladimír Luža