Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Pá 7°C So 5°C Ne 7°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Rady do zahrady - duben

Rady do zahrady - duben

Rady do zahrady - duben

Pranostika: Prší-li o velikonočním Hodu, bude v létě nouze o vodu.

Po měsíci březnu, kdy jsme si předpěstovávali sazeničky rostlinek pro jarní výsadbu, přichází duben, a v té době již začínají rozkvétat ovocné stromy. Je to také čas, kdy se probouzejí škůdci.

Ke zjišťování přítomnosti a počtu výskytu škůdců slouží feromonové lapáky.

Mnoho škůdců je opticky lákáno výraznými barvami květů. Tohoto principu je využito jak k signalizaci výskytu škůdců, tak k časté přímé ochraně rostlin. Podle atraktivity pro jednotlivé skupiny škodlivého hmyzu se používají různé barvy lepových desek a lapačů.

Lapače zavěsíme v sadu v termínu od jara do sklizně rovnoměrně na sledované ploše na stromy ve výšce cca 160 cm nad zemí. Sledujeme hlavně nálet obaleče jablečného a obaleče švestkového. Vodítkem pro účelné nasazení insekticidních přípravků může být průměrný denní úlovek vyšší než 10-12 samců na lapák na začátku masového náletu. Ochranný zásah je vhodné provést za týden po vyvrcholení letové vlny.

Žluté lepové desky zavěsíme nad porost v době předpokládaného náletu sledovaných škůdců – 1 lepová deska na 10-200 m2. Výrazná žlutá barva je mimořádně atraktivní pro dospělce mšic, molic, smutnic, vrtalek, blýskáčků, dřepčíků, krytonosců, beljomorek a plodomorek.

Žluté lepové destičky ve tvaru trojúhelníčků jsou vhodné pro použití v bytech na pokojové rostliny, kde lákají smutnice a molice.

Samice vrtule třešňové kladou vajíčka na žloutnoucí plody třešní. Lapače se zavěšují na začátku zaměkání a žloutnutí plodů rovnoměrně po obvodu koruny stromu na osluněnou stranu. 2 lapače na každý metr výšky stromu.

Bílé lepové desky, které lákají pilatku švestkovou, pilatku žlutou a pilatku jablečnou zavěsíme v počtu 2 ks na 1 metr výšky stromu v době předpokládaného náletu sledovaných škůdců rovnoměrně po obvodu koruny stromu.

Modré lepové desky lákají třásněnky, které škodí sáním na mladých listech. 1 lepová deska na 2-4 m2.

Na obnovení nátěru můžeme použít VERMIFIX SPRAY. Více informací naleznete na www.biocont.cz

Koncem měsíce nezapomeňme přikrýt netkanou folií porost česneku proti náletu vrtule česnekové.

Bohatou úrodu a radost ze zahrady přejí zahrádkáři ZO ČZS Slavkov u Brna.                       

Vladimír Luža