Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
So 5°C Ne 7°C Po 9°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Rady do zahrady - prosinec

Rady do zahrady - prosinec

RADY DO ZAHRADY - prosinec 2021

Pranostika: Prosinec, když je mu zima, halí se v bílý kožich.

 

     Prosinec je měsícem, kdy zahrádkář může částečně odpočívat. Zahradu máme připravenu na zimní období a za příznivého počasí můžeme odebírat rouby nebo kácet již nevhodné stromy. Neustále kontrolujeme uskladněnou úrodu, hodnotíme uplynulý rok a získáváme nové informace pro následující rok. Připravujeme si plány na výsadby, nakupujeme a zajišťujeme novou sadbu.

 

BRAMBOROVÁ SADBA PRO JARNÍ VÝSADBU 2022.

        Pro jarní výsadbu budeme zajišťovat následující odrůdy:

 

ANUSCHKA – je velmi raná odrůda, varný typ AB, žlutá dužnina, vysoce jakostní salátová konzumní odrůda. Má velmi dobrou chuť. Je velmi dobře odolná strupovitosti, virovým chorobám, háďátku bramborovému, středně odolná vůči plísni bramborové.

 

MONIKA – velmi raná odrůda, varný typ B. Vysoké výnosy, hlízy vzhledné, po uvaření netmavnou, pevná konzistence. Velmi dobrá odolnost proti chorobám.

 

 ROSARA – velmi raná odrůda, varný typ BA. Červená slupka, žlutá dužnina, velmi dobré konzumní hodnoty. Střední výnosy, vysoce odolná proti chorobám.

 

MARABEL – raná odrůda, varný typ BA. Kvalitní a chutná odrůda. Vysoké výnosy a odolnost vůči strupovitosti a virovým chorobám.

 

PRINCESS – raná odrůda, varný typ AB, žlutá, salátová, vhodná k loupání a pro dlouhodobé skladování. Hlízy má oválné, pravidelné se žlutou dužninou s vynikajícími chuťovými vlastnostmi, bez pevných změn po uvaření i za syrova. Odrůda má vysoký výnos, je odolná chorobám.

 

DITTA –  poloraná až polo pozdní salátová odrůda s vysokým výnosem, vhodná k dlouhodobému skladování. Hlízy jsou středně velké, dlouze oválné, středně pevné až pevné konzistence se žlutou dužninou. Patří k jedním z nejchutnějších brambor. Je velmi žádána pro svoji máslovou chuť. Vyznačuje se jednoduchým a nenáročným pěstováním. Středně odolná virovým chorobám i plísni bramborové.

 

    U bramborové sadby se doporučuje předklíčení a výsadba až do teplé půdy, případně pěstování pod fólií, které u velmi raných a raných odrůd napomáhá k brzké sklizni a odolnosti hlíz k chorobám. Při výsadbě do studené půdy může docházet ke špatnému vzcházení sadby.

 

Pokud se rozhodnete pro některou z uvedených odrůd, tak vložte svoji objednávku s udáním odrůdy, požadovaným počtem kg, adresou a číslem telefonu nebo e mail adresou pro zpětnou informaci o prodeji do schránky v domě zahrádkářů ve Slavkově u Brna na ulici Čs. armády č. 252 do 12. února 2022.

Bramborová sadba je v balení po 25 kg, rozvážení možné podle objednávky.

Můžete též využít naši e mail adresu zahradkari.slavkovubrna@seznam.cz

Dále sledujte naše web stránky www.zahradkari.cz/zo/slavkovubrna  , kde jsou další informace o naší činnosti.

 

Bohatou úrodu a radost ze zahrady přejí zahrádkáři a Vladimír Luža