Hlavní menu
Další možnosti
Přihlásit se
Čt 10°C Pá 13°C So 15°C
slavkovak.cz / Volný čas a turistika ve Slavkově u Brna
slavkov.cz / oficiální stránky města
Rady do zahrady - srpen

Rady do zahrady - srpen

Pranostika: Z počátku měsíce se říká, že opět ze strnišť fouká.

V měsíci srpnu letní počasí doznívá. Teplotní rozdíly v denních a nočních hodinách se zvětšují. Tento stav má vliv na dozrávání ovoce a vybarvování červenoplodých odrůd jablek a hrušek.

    Začínáme sklízet nejrůznější druhy ovoce, ať se jedná o letní odrůdy jabloní a hrušní, pozdních odrůd višní a meruněk a většinu odrůd broskvoní. Letní odrůdy jádrovin se nejlépe hodí pro přímý konzum, neboť rychle dozrávají a jejich skladovatelnost je krátká. Přebytečné množství proto kuchyňsky zpracujeme. Nepoškozené spadané ovoce, které není nahnilé, moštujeme nebo z něj vyrábíme ovocná vína a destiláty.

    V zeleninové zahradě sklízíme vlastní čerstvou zeleninu, která je plná vitamínů a nejlépe chutná.

    V teplém a vlhkém počasí se rychle rozšiřují plísně na bramborách a rajčatech. Je vhodné při prvních příznacích zasáhnout některým měďnatým přípravkem.

    Dne 4.1.2021 vstoupilo v platnost prováděcí nařízení komise (EU) 2020/2087 ze dne 14.12.2020, kterým se v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (ES) č.2 /21107/2009, o uvádění přípravků na ochranu rostlin na trh neobnovuje schválení účinné látky MANKOZEB.

Jedná se o přípravky: ACROBAT MZ WG, též Zdravé rajče a Zdravá réva, DITHANE DG Neotec,  RIDOMIL Gold MZ Pepite. Je povolen jen jejich doprodej.

ZPRACOVNA OVOCE – moštování a povidlárna.

    V letošním roce očekáváme nižší úrodu jablek a hrušek. Tomu přizpůsobíme provozní dobu moštárny a režim telefonických objednávek. Informace sledujte na www.zahradkari.cz/zo/slavkovubrna

Úroda švestek bude letos velmi dobrá. Na provoz povidlárny hledáme výpomoc brigádníků. Práce není fyzicky náročná. Je zde velmi zajímavá odměna. Zájemci se mohou informovat na tf. 724 570 214 a 728 545 162.

Výzva EPP

    Prosíme členy a příznivce naší ZO o podporu k získání dotace od Nadace ČEZ na III. etapu modernizace moštárny- pořízení pasterizačního zařízení, které umožní konzervovat ovocný mošt s dobou skladovatelnosti více jak rok při uchování nutričních hodnot. Stáhněte si do svých chytrých mobilů aplikaci EPP Pomáhej pohybem. Začněte shromažďovat body pohybem při turistice, jízdě na kole a jiných pohybových aktivitách, a během měsíce září je přidělte našemu projektu. Děkujeme  Vám za přidělení bodů, kterých budeme potřebovat asi 300 tisíc.

    Bohatou úrodu a radost ze zahrady  přejí zahrádkáři a Vladimír Luža